Volvos chockbesked: Ska sluta sälja bilar hos återförsäljarna

Här är Volvos chockbesked till sina handlare. 
Volvo gör som Tesla – elbilarna kommer endast gå att beställa på nätet. Och 2030 ska Volvo endast sälja elbilar. 
– För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi växa med lönsamhet. Så istället för att investera i en krympande verksamhet valde vi att investera i framtiden – elektriskt och online – säger Håkan Samuelsson, VD för Volvo Cars. 

Volvo Cars meddelar i dag att man ”förändrar i grunden hur och var man möter sina kunder”. Det innebär att du snart endast kan köpa din Volvobil på nätet.

Den gamla affärsmodellen där handlarna säljer bilen till dig skrotas och i stället startas direkt försäljning till kunderna via internet.

2030 ska Volvo endast sälja elbilar och alla nya elektriska bilar som nu lanseras kommer endast att kunna köpas online, på så sätt fasas återförsäljarna ut. Volvo satsar nu stora pengar på att utveckla sina digitala försäljningskanaler. 

 – Vi vill erbjuda våra kunder trygghet och ett bekymmersfritt sätt att ha en Volvo. Förenkling och bekvämlighet är nyckeln till allt vi gör, säger Lex Kerssemakers, chef för global commercial operations.

Volvo hävdar dock att de samtidigt ska satsa på återförsäljarna, som snart alltså inte kan sälja några bilar. 

– De fortsätter att vara en viktig del av kundupplevelsen och kommer att fortsätta att ansvara för en mängd viktiga tjänster, uppger Volvo.

Kunderna kommer att kunna välja mellan förkonfigurerade elektriska Volvo-bilar som är redo för snabb leverans.

Efter 2030 ska försäljningen av bilar ute i bilhallar vara utfasad då Volvo då är helt elektriskt. I slutet av förra året sade Volvo upp avtalet med sin största återförsäljare i Norden, Bilia. De köpte också upp Stockholmsåterförsäljaren Upplands Motor.

– För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi växa med lönsamhet. Så istället för att investera i en krympande verksamhet valde vi att investera i framtiden – elektriskt och online – säger Håkan Samuelsson, VD för Volvo Cars. 

Flera Volvohandlare uppger nu för Vi Bilägare att de kan komma att ersätta Volvo med försäljning av Kia och Toyota.

Volvo Cars lanserade sin första helt elektriska bil, XC40 Recharge i fjol. På tisdagen visade företaget sin andra helt elektriska bil, en ny modell i 40-serien kallad Volvo C40 Recharge.

Volvos teknikchef Henrik Green dömer ut framtiden för bilar med förbränningsmotorer.

– Det finns ingen långsiktig framtid för bilar med en förbränningsmotor, säger Henrik Green, chief technology officer. – Vi är fast beslutna att bli en renodlad elbilstillverkare och det är en övergång som ska ske 2030. Det kommer att göra det möjligt för oss att möta våra kunders förväntningar och vara en del av lösningen när det gäller att bekämpa klimatförändringarna.

Volvos nyaste elbil C40 Recharge kommer endast gå att beställa på nätet och säljs inte hos återförsäljarna.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester