Volvos ägare Geely har skjutit upp 11 satelliter

Volvo Cars ägare Geely har skjutit upp elva satelliter i rymden från Kina. De ska kunna ge centimeterexakt positionering för självkörande bilar och miljöövervakning. Bilmodellerna Zeekr 001 FR, Zeekr 007 och Geely Galaxy E8 kan redan nu kommunicera med satelliterna. 

Geely hakar på Elon Musks Starlink som har 2500 satelliter i rymden. Nu har Geely skjutit upp sin andra omgång satelliter i rymden, totalt elva stycken, i låg omloppsbana runt jorden. Sedan tidigare nio satelliter skjutits upp från Xichang Satellite Launch Center i Kina.

Geely har tidigare uppgett att de 2025 ska ha 72 satelliter i omloppsbana. De ska användas för att ge bilar bättre självkörande teknik. Än så länge är det bilmodellerna Zeekr 001 FR, Zeekr 007 och Geely Galaxy E8 som kan kommunicera med satelliterna och det är främst i Asien som täcks. Men från 2026 ska satelliterna fungera globalt och då kan det kanske bli tal om att Volvo och Polestar använder tekniken. 

Zeekr 001 är en av bilmodellerna som har stöd för satellittekniken, men när det kommer fungera i Sverige är oklart.

Det finns också en rad andra användningsområden för satelliterna, bland annat miljöövervakning och bilder.
– Denna expansion kommer att tillhandahålla mycket pålitliga och kostnadseffektiva satellittjänster till olika sektorer, från mobilitetssektorn med fokus på autonom körning, smarta anslutningar till konsumentelektroniksektorn och vidare. Geespace-satelliter är också utrustade med AI-fjärravkänningsfunktioner, vilket ger 1-5 meter tydlig högupplöst fjärravkänningsavbildning. Denna teknik är redo att revolutionera ekologisk miljöövervakning och tillhandahålla mångsidiga bildlösningar inom olika branscher, uppger Geely i ett pressmeddelande.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester