Volvo V70 toppar över 300 km/h

Denna V70 från 2004 är en av världens snabbaste Volvo. Den trimmade Volvokombin toppar över 300 km/h i autobahntestet. Den slår bilar som Lamborghini Urus, BMW M4 och Bentley Flying Spur i acceleration. 
– Över 300 km/h i en Volvo, detta är helt sjukt, säger testaren på AutotopNL.

Volvo V70 R var en potent bil när den lanserades 2002. Bilen hade Volvos starkaste turbofemma någonsin på 300 hästkrafter. I originalutförande toppar bilen 250 km/h. 

Volvomekanikern Lars köpte för ett par år sedan en Volvo V70 R från 2004, men efter ett den femcylindriga motorn rasat bestämde han sig för att bygga en bättre och starkare motor. 

Utsidan är måttligt modifierad, bland annat har bilen 19-tumshjul och moderna framlysen.

Sagt och gjort. Han köpte en helt ny motor till bilen som han började bygga om. Han bytte bland annat kammar, insug, bränslepump och insprutning. Motorn fulländades med en ny större turbo och en annan intercooler, dessutom fick V70:n ett nytt avgassystem. Motorbygget tog 1,5 år, men sedan tog det bara en vecka att montera ihop allt i bilen.  Slutresultatet är 566 hästkrafter och över 600 Newtonmeter i vridmoment.

Teamet på nederländska Youtubekanalen AutotopNL har nu testat vad den ombyggda Volvon går för, både på autobahn med fri fart och på mindre vägar. Autotop har kört världens snabbaste bilar, men blir mäkta imponerade av Volvon. Turbofemman varvar till 8000 efter ombyggnationen. 

– Femman har ett härligt ljud, effekten kommer vid 5500 varv som mest, turbon har en gammaldags lag, konstaterar testaren vid en första körning på landsväg. 

Men det är på motorvägen bilen verkligen kommer till sin rätt. Accelerationen mellan 100 km/h och 200 km/h visar sig vara snabbare än hos många superbilar, Volvon kör ifrån både Lamborghini Urus och Porsche Taycan 4S. 
– Det är seriöst snabbt. Den är kvickare än Audi RS6 och BMW M5, konstaterar testaren. 

Under nio sekunder mellan 100 och 200 km/h gör att Volvon slår Lamborghini Urus.

Sedan är det dags för att testa toppfarten. Testarna verkar dock inte hinna maxa ur Volvon helt, men de hinner känna hur bilen känns i 304 km/h.  

– Över 300 km/h i en Volvo, jag har inte gjort det här förut, det är helt sjukt och imponerande. Det hade jag inte väntat mig. Herregud, den är seriöst snabb den här bilen, konstaterar AutotopNL:s testare bakom ratten. 

Volvos Four-C-chassi får början av 2000-talet är kvar på bilen och verkar klara extrema hastigheter. När föraren trycker på knappen märkt med ”Advanced Sport” förvandlas Volvo S60 R och V70 R styvas bilen upp rejält och optimeras för maximalt väggrepp.

– Bilarna var bättre förr, allt bra ligger bakom oss, konstaterar AutotopNL.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester