Volvo drar ifrån Tesla – säljer 1000 elektriska lastbilar på ett bräde

Volvo Lastvagnar kör ifrån Tesla. Nu har den svenska tillverkaren sålt 1000 elektriska lastbilar på ett bräde. Cementjätten Holcim slog till med ordern som är Volvos största hittills. 

Medan Tesla bara har levererat ett fåtal trailerdragare av typen Semi har svenska Volvo Lastvagnar blivit störst i världen på tunga elektriska lastbilar. Nu slår Volvo till med en rekordorder. 

Volvo Lastvagnar har undertecknat en avsiktsförklaring om att sälja 1 000 elektriska lastbilar fram till 2030 till Holcim, en av världens största leverantörer av byggmaterial. Affären är den största kommersiella ordern hittills för Volvos ellastbilar, och de första 130 lastbilarna kommer levereras under 2023 och 2024.

De första 130 tunga, eldrivna lastbilarna, av modellen Volvo FH och Volvo FM, kommer att levereras till bland annat Frankrike, Tyskland, Schweiz och Storbritannien under det fjärde kvartalet 2023 och under hela nästa år.

– Långsiktigt samarbete och ett starkt engagemang för att verkligen vilja göra skillnad är avgörande för att uppnå stora CO2-minskningar. Jag är väldigt stolt över det samarbete vi har med Holcim och de resultat vi uppnår tillsammans, säger Martin Lundstedt , VD och koncernchef AB Volvo.

Genom att ersätta 1 000 befintliga Volvo FH diesellastbilar med eldrivna Volvo FH som använder grön el på en typisk sträcka, kan upp till 50 000 ton CO2 sparas varje år.