Volvo Cars vd i ordkrig med Porsche om förbud mot förbränningsbilar

Nu rasar Volvo Cars vd Jim Rowan mot att Tyskland och Italien försöker stoppa EU:s förbud mot bensin- och dieselbilar. Samtidigt får han rejält mothugg av Volkswagens och Porsches vd Oliver Blume.
– En djupt oroande och nedslående utveckling, skriver Volvos vd Jim Rowan på Linkedin. 

Porsche 911 kommer att erbjudas som en bil med förbränningsmotor så länge det är möjligt, kontrar Oliver Blume.

EU:s förbud mot bilar med förbränningsmotorer sågs av alla som helt klart, då Europaparlamentet bekräftade förbudet i mitten av februari. Men när bara små formaliteter återstod lyckades Tyskland blockera förbudet. 

De riktar in sig på att förbränningsbilar som körs på e-bränslen ska få ett undantag. Förbudet ligger nu på is i väntan på att EU och Tyskland ska hitta en överenskommelse. Även Italien vill blockera förbudet. Volkswagens och Porsches vd Oliver Blume har varit en av de mest pådrivande för att stoppa förbudet.

Ett ordkrig har utbrutit mellan Porsches och Volvo Cars högsta chefer.

Nu kommer skarp kritik från Volvo Cars vd Jim Rowan mot länderna och företagen som försöker stoppa EU:s förbud mot förbränningsmotorer. I ett inlägg på LinkedIn lägger han ut texten och går till attack. 

– Nu är det inte dags att backa och blockera vetenskapsbaserade klimatmål för vår industri. Nu är det inte läge att sätta inrikespolitiska intressen före hälsan och välfärden för vår planet och EU-medborgarna, och faktiskt för kommande generationer. Nu är det dags för en stark, beslutsam och progressiv politik och ledarskap, skriver Jim Rowan på LinkedIn. 

Volvo Cars har lovat att hälften av alla bilar som företaget säljer 2025 ska vara helt elektriska, från 2030 slutar Volvo helt att sälja bilar med förbränningsmotorer. Få har nog trott att Volvo ska klara de ambitiösa målen, men i februari var 19 procent av alla Volvobilar helt elektriska, vilket visar att företaget är på god väg. 

– Volvo Cars har åtagit sig att vara ett helt elbilsföretag år 2030 på väg mot klimatneutralitet år 2040. Vi är medvetna om vår skyldighet att hjälpa till att skydda planeten. Vi uppmanar EU:s regeringar att visa att de också är det, skriver Jim Rowan.

Volkswagens och Porsches vd Oliver Blume är en av de ivrigaste förespråkarna för e-bränslen och ett stoppat förbud för förbränningsbilar. Hans åsikter går helt på tvärs med Volvo Cars och Jim Rowan. 

– Jag ser ingen annan möjlighet att göra bilar med förbränningsmotorer fria från koldioxid. Den befintliga tankinfrastrukturen kan användas utan problem. 911:an kommer att erbjudas som en bil med förbränningsmotor så länge det är möjligt, säger Oliver Blume under gårdagens presskonferens om koncernens resultat.