Volvo Cars ska börsnoteras i Stockholm: Kan bli miljardklipp för ledningen

Volvo Cars siktar på att gå in på Stockholmsbörsen, meddelar bolaget. 
Målet är att börsnotera bolaget redan i år. 
Vd Håkan Samuelsson, 69, sitter kvar minst 1,5 år till
och kan göra ett miljardklipp på optioner.

Styrelsen för Volvo Cars har beslutat att utvärdera möjligheten till ett börsintroduktion på Stockholmsbörsen senare i år, uppger bolaget. Det slutgiltiga beslutet att lista aktien beror på hur marknaden utvecklar sig, och än är beslutet inte helt definitivt. 

Det blir rutinerade vd:n Håkan Samuelsson som ska notera Volvo Cars. Styrelsen har beslutat att förlänga 69-åringens kontrakt långt över hans 70-årsdag, till slutet av 2022.

– En potentiell notering på Nasdaq Stockholmsbörsen kan skapa en möjlighet för globala investerare att delta i vår resa att bli ledande inom det snabbt växande premium- och intelligenta elfordonssegmentet samtidigt som vi fortsätter att leverera vad kunderna förväntar sig av Volvos varumärke, säger Håkan Samuelsson.

Geely planerar att fortsätta vara huvudägare, men kommer att släppa in andra stora ägare i Volvo Cars. 

– Vi har stöttat omvandlingen och tillväxten av Volvo Cars under de senaste tio åren, vilket gör det möjligt för företaget att bli ett äkta premiumvarumärke med förbättrad lönsamhet, säger Eric Li, styrelseordförande i Zhejiang Geely Holding som äger Volvo. 

För Geely är noteringen viktig då den frigör kapital för koncernens expansion.

– När vi ser framåt är Volvo Personvagnar särskilt väl positionerade för att leverera fortsatt tillväxt och utnyttja potentialen för elektrifiering och leverera säkra autonoma drivfunktioner. Efter en potentiell notering skulle Geely Holding förbli en större aktieägare, säger Eric Li.

För den exekutiva ledningen i Volvo innebär börsnoteringen sannolikt ett miljardklipp. De har ett optionsprogram som redan nu gått upp med 250 miljoner kronor. Det allra största klippet gör dock Li Shufu och Geely som köpte Volvo Cars för knappt 14 miljarder för 12 år sedan. De har förvandlat bilmärket och fördubblat försäljningen – något de nu blir rejält belönade för.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester