Volvo Cars huvudägare blir storägare i Aston Martin

Volvo Cars huvudägare Geely mer än fördubblar sitt ägande i Aston Martin. På kort tid har Geely köpt 17 procent av den klassiska brittiska sportbilstillverkaren och nu inleds ett samarbete. 
– De ger oss en djup förståelse för den viktiga strategiska tillväxtmarknaden Kina och tillgång till deras utbud av teknologier och komponenter, säger Lawrence Stroll i ett uttalande.

Aston Martins styrelse och ägare har tidigare nobbat uppköpsbud från Geely Holding. Men tar Volvo Cars huvudägare över allt mer av den brittiska sportvagnstillverkaren. I september kom nyheten att Geely köpt 7,6 procent av bolaget. Aston Martin meddelar nu att Geely Automobile Holdings lovat att investera tre miljarder kronor i Aston Martin. 

Samtidigt kommer Aston Martins huvudägare Lawrance Stroll att sälja 42 miljoner till Geely och 28 miljoner nya aktier som ges ut av Aston Martin får köpas av Geely. Det gör Geely till Aston Martins tredje största aktieägare med en andel på 17 procent.

Varumärket är minst sagt anrikt, men Aston Martin har gått dåligt i många år.

– Geely Holding, som till en början blev aktieägare förra året, ser en enorm potential för Aston Martins långsiktiga tillväxt och framgång. De ger oss en djup förståelse för den viktiga strategiska tillväxtmarknaden som Kina representerar, såväl som möjligheten att få tillgång till deras utbud av teknologier och komponenter, säger Lawrence Stroll i ett uttalande.

Aston Martin har haft stora problem med likviditeten under flera år och bolaget har haft en medioker utveckling på Londonbörsen. Förra året gick Saudiarabiens oljefond in i bolaget, sedan tidigare är Lawrence Stroll största ägare via sitt investmentbolag Yew Tree. Finansmannens son Lance Stroll kör för Aston Martin i Formel 1. 

Geely har nu tillgång till en av världens mest imponerande paletter av bilmärken. Sedan tidigare kontrollerar Geely anrika märken som Volvo och Lotus. De har också investerat hårt i nya märken som Polestar, Zeekr och Lynk & Co. Via joint venture med Mercedes tillverkar de Smart-bilar i Kina. Utöver detta finns en mängd märken som Geely Auto, Proton och Geometry som inte marknadsförs i Europa. 

– Vårt beslut att öka vårt aktieinnehav i Aston Martin återspeglar vårt förtroende för företagets tillväxtutsikter, dess teknologier och dess ledningsgrupp”, säger Geelys och Volvo Cars styrelseordförande Eric Li.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester