Volkswagens nya elbil Aero-B: ”Rymlig som Phaeton och med 700 km räckvidd”

Volkswagen satsar nu 750 miljarder kronor på elbilar och digital teknik. 
Ett konkret resultat är att elbilen Volkswagen Aero B tar över efter Passat i Emden-fabriken. 
– Rymlig som en Phaeton, plus en enorm bagagevolym. Och med 700 km räckvidd, säger Volkswagenchefen Ralf Brandstätter.

Volkswagenchefen Ralf Brandstätter visar upp Aero-B på Linkedin.

Volkswagen-koncernen ökar satningen på elektrifiering, hybrid-drivlinor och digital teknik, och det är inga småpengar som satsas Totalt läggs nu 750 miljarder kr på forskning och utveckling under fem år. Detta tillkännagavs efter fredagens styrelsemöte. Dessutom fördubblas satsningen på digital teknik till 280 miljarder kr.

– Efter att ha satt kursen för en batterielektrisk framtid i Volkswagen-koncernen är vi nu världsledande med våra elektriska plattformar och ett brett utbud av elektriska fordon, säger Herbert Diess, vd för Volkswagen-koncernen

Planeringen bygger på förväntningarna att den globala ekonomin kommer att växa måttligt de närmaste fem åren. 

Volkswagen tänker dock öka sin produktivitet med 30 procent för att säkra omvandlingen. 

Under de kommande tio åren avser koncernen att lansera cirka 70 helelektriska modeller. Planeringsrundan förutser produktion av cirka 26 miljoner helelektriska bilar fram till 2030. Cirka 19 miljoner av dessa fordon kommer att baseras på Modular Electric Drive Toolkit (MEB), och större delen av de återstående sju miljoner fordonen på  PPE-plattformen för prestandabilar. Volkswagen bedömer att hybridfordon är ett övergående fenomen, och inte mer än sju miljoner bilar ska göras fram till 2030.

Volkswagen har haft stora problem med utvecklingen av mjukvara till ID.3, men utmaningarna tycks inte ha avskräckt. Nu satsas 280 miljarder på att bygga nya mjukvaror. 

En ny SUV ska bygga i Wolfsburg, jämte Golf, Tiguan och Seat Tarraco som redan byggs i Volkswagens hemstad. 

En helt ny elbil kommer att tillverkas i Emden där Passat görs i dag. Det handlar om Volkswagen Aero som blir en helt ny modell. Passat flyttar till Bratislava där den görs tillsammans med Skoda Superb när den nya generationen kommer 2023. 

– Aero B är vår tolkning av hållbart premium. Den laddas super snabbt och erbjuder lite mer av allt: mer utrymme, mer räckvidd, mer acceleration och mer toppfart. Som en elegant Shooting Brake blir det den första elektriska varianten på marknaden. Rymlig som en Phaeton, plus en enorm bagagevolym. Och med 700 km räckvidd. Aero B kommer få mycket uppmärksamhet runt om i världen, skriver Volkswagens märkeschef Ralf Brandstätter på Linkedin.