Vattenskadade superbilar slumpas bort – köpare tar enorm risk

Här är bilskroten som samlar ihop vattenskadade lyx- och superbilar. Ferrari, Lamborghini och Bentley säljs till vrakpris fast de ser ut att vara i perfekt och många startar. Men under skalet kan det i många fall finnas mögel och vattenskadad elektronik. Att köpa dem billigt är ett farligt lotteri.

Flera höst- och vinterstormar och orkaner har gjort att det finns 1000-tals vattenskadade bilar i USA som har hamnat på bilskrotar. En enorm skrot finns i Florida dit många fina bilar kommit efter orkanen Ian som orsakade enorm. Youtubekanalen Nico Brothers har besökt skroten och visar upp bilar som ser ut att vara i perfekt skick – men som kan ha badat i saltvatten. Det finns också bilar som stinker av mögel efter att ha varit allvarligt översvämmade i flera dagar. Många av bilarna har en så kallad Junktitle och får inte registreras i USA, men det kan hända att de blir exporterade till mindre nogräknade länder.

En helt ny Ford Bronco säljs för 16 700 dollar, jämfört med nypriset på 65 000 dollar. Motorn startar inte, så ingen vet säkert om den är förstörd, eller om den kan återställas och bli fungerande och pålitlig, eller om den är en tickande korrosionsbomb. Vissa superbilar säljs till halva nypriset, men köparna tar en enorm risk även om bilen kan återregistreras efter lagning. Men det finns också bilar som är superfynd och fungerar perfekt i åratal efter en rengöring.

En helt ny Ferrari F8 Spider som aldrig brukats har också blivit översvämmad och säljs som skrot. Vattenlinjen har stigit upp halvvägs på dörren, så det har definitivt kommit in vatten i kupén, men frågan är hur skadad V8-motorn med dubbelturbo är. Bilens skrotstatus är ännu inte fastställd, så hur billig den ska bli jämfört med nypriset på cirka fem miljoner kronor är inte fastställt.

Även en nästan ny Bentley Continental från 2022 har fallit offer för vattenmassorna. Bilens krockkuddar verkar ha utlösts på grund av vattnet. Bilen ser ut att vara i klart räddningsbart skick, men det vore tråkigt om köparen inte fick veta dess bakgrund. På skroten står också exklusiva Porsche, Corvette och många andra sportbilar.

En röd Lamborghini Huracan verkar ha fått vatten ända ovanför dörrarna. Bilen är så förstörd av översvämningen att den fått en så kallad damage title och inte får registreras igen i USA. Det växer mögel i inredningen och superbilen passar bäst som reservdelsbil, men vem vet om den köps upp och får ett nytt liv någonstans.

I USA får bilarna en så kallad salvage title när de hamnat på skroten. Den utfärdas i regel när kostnaden för att reparera bilen bedömts vara större än bilens värde. Men ofta kan det ändå löna sig att reparera vissa bilar. Reglerna för att reparera bilarna och få dem tillbaka till vägen kan variera mellan olika delstater, men har bilen fått en junktitle eller damagetitel får de sällan registreras igen i USA, utan endast användas till delar. Det händer ändå att bilar som har svåra skador och en junktitle exporteras och repareras. Köper du en bil som är importerad från USA är det extra viktigt att kontrollera bakgrunden.

Så påverkas en bil av översvämning

Enligt Carfax kom 378 000 översvämmade bilar tillbaka på vägarna i USA 2021, efter orkanen Ian kommer säkerligen ännu fler bilar att komma ut. Även om bilen ser ut att vara i perfekt skick och fungerar precis som den ska kan vattnet förstöra elektronik, oljor och mekaniska system. Det är inte säkert att felet uppstår direkt, utan det kan komma efter flera år. Många experter avråder från att köpa vattenskadade fordon. 

Så upptäcker du en vattenskadad bil

Inspektera mattorna för att se om de visar tecken på att ha legat i vatten. De kan lukta unket eller ha tecken på mögel. Nya mattor i en äldre bil är också ett varningstecken. 
Kontrollera sätesmonteringsskruvarna för att se om det finns några tecken på att de tagits bort. För att torka ut bilen effektivt måste sätena tas bort.
Inspektera lamporna. En synlig vattenlinje på linsen eller reflektorn är en tydlig varningssignal.
Inspektera de svårstädade ställena,  till exempel mellanrum mellan paneler i bagageutrymmet och under huven.
Titta på exponerade skruvar under instrumentbrädan. Metallen kommer att visa tecken på rost i översvämmade bilar.
Kontrollera om gummipluggarna  under bilen och på undersidan av dörrarna nyligen tagits bort. Det kan ha gjorts för att dränera översvämningsvattnet.

Källa: Consumer Reports