Ett nytt forskningsgenombrott gör det mer effektivt att tillverka vätgas. En förbättrad process höjer effektiviteten från 75 till 95 procent. Hemligheten är ett mer effektivt elektrolysrör.
Vätgas kan produceras på ett miljövänligt sätt med hjälp av sol- och vindenergi. Därför har International Energy Agency uppmanat flera länder att byta till vätgas som bränsle vid tillämpning inom områden som transporter och tung industri. Vätgas är en möjlighet att överbrygga toppar och dalar i energiproduktionen från sol- och vindkraft.
Hysata är ett australiensiskt företag som tillverkar elektrolysörer som genom en kemisk process framställer vätgas genom att dela vattenmolekyler i dess beståndsdelar, väte och syre. Nu har de nått ett genombrott när de fått fram en effektivitet från sina elektrolysatorer på 95 procent. Tidigare har verkningsgraden vid framställning av vätgas varit lägre, ofta omkring 75 procent.
Vad som sticker ut med deras teknik är att de med hjälp av olika medel ständigt håller elektrolyten i botten av enheten. På detta sätt säkerställs det att varje elektrod är i direkt kontakt med elektrolyten, som i sin tur gör att energiförluster minimeras under själva elektrolysprocessen. I labrationstester lyckades Hysata till och med få fram en effektivitet på 98 procent från deras elektolysrör.
Företaget tillkännagav en investeringsrunda för serie B på över en miljard kronor. Målet med denna finansiering är att utöka produktionskapaciteten och vidareutveckla sin teknik så att den ska nå tillverkning i en gigawattskala. Målet är att göra grönt väte mer tillgängligt i en större skala runt om på jorden.
LÄS MER:
William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.