Varningen: EU för beroende av kinesiska batterier

EU är på väg att bli lika beroende av kinesiska elbilsbatterier som vi var av rysk olja och gas före Ukrainakriget. Den varningen förs fram inför EU-toppmötet i Granada i Spanien i oktober. 
– Utan att implementera kraftfulla åtgärder skulle det europeiska energiekosystemet kunna ha ett beroende av Kina år 2030 av en annan karaktär, men med en liknande svårighetsgrad, som den hade på Ryssland före invasionen av Ukraina, skriver spanska utredare inför EU-mötet. 

Några av frågorna som kommer att diskuteras på EU-toppmötet i Granada i Spanien den 5 oktober är EU:s växande beroende av Kina, och utredningen av Kinas påstått subventionerade elbilar. Enligt en utredning som Reuters tagit del av kan EU bli lika beroende av kinesiska batterier som av rysk gas och olja före kriget. 

– Detta kommer att skjuta i höjden vår efterfrågan på litiumjonbatterier, bränsleceller och elektrolysatorer, som förväntas föröka sig mellan 10 och 30 gånger under de kommande åren, uppger utredningen som gjorts av Spanien som just nu är ordförandeland i EU.

Även när det kommer till elektronik och halvledare har EU ett enormt beroende av Kina som gör oss sårbara, enligt genomgången. Det kan göra att Europa får svårt att hänga med omkring 2030. 

– Ett liknande scenario skulle kunna utspela sig i det digitala tekniska området. Prognoser tyder på att efterfrågan på digitala enheter som sensorer, drönare, dataservrar, lagringsutrustning och dataöverföringsnätverk kommer att öka kraftigt under detta decennium.

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester