Världens vackraste bil säljs för jättesumma: ”En tidlös bilikon”

Bilarnas motsvarighet till Mona Lisa säljs på auktion till helgen. 
En Talbot-Lago T150-C SS signerad karossbyggaren Figoni & Falaschi tros gå för närmare 100 miljoner kronor. 
– En möjlighet att en gång i livet att förvärva en tidlös bilikon, en bil som har ägts och uppskattats av finsmakare från ny, uppger auktionshuset Gooding & Co.

Den beskrivs som världens vackraste bil, med en design som har stått sig genom decennierna och är ett monument av elegans. Endast ett tiotal exemplar finns av Talbot-Lago T150-C SS byggda av legendariske karossmakaren Figoni & Falaschi. Nu finns möjligheten att bli ägare till bilvärldens svar på Mona Lisa. Den 4 mars säljs ett exemplar av bilen på Gooding & Cos auktion på Amelia Island, Florida. 

Talbot-Lago T150-C-SS säljs nu på Gooding & Co:s auktion på Amelia Island.

Den ikoniska bilmodellen som även kallas Teardrop kom till på 1930-talet genom ett samarbete mellan italienarna Anthony Lago och Joseph Figoni som arbetade med bilar i Paris. Lago tog kontrollen över biltillverkaren Talbo 1933 och försökte återuppliva märket. På bilmässan i Paris i oktober 1934 visade Anthony Lago en sensationell prototyp, som han kallade Talbot-Lago T150 Grand Sport. Bilen hade en elegant kaross ritad av Joseph Figoni. Två år senare visades den nya sportmodellen T150-C-SS som konkurrerade med Bugatti.

Bilen ses som det främsta mästerverket av karossbyggaren Joseph Figoni och kallas Goutte d’Eau, eller Teardrop. Det finns inte mer än 10 och 12 Teardrop Coupes på Talbot-Lagos T150-C-SS-chassi. Den aktuella bilen är dessutom en av två som har täckta främskarmar, och den enda överlevande med den ursprungliga karossen. 

Bilen byggdes ursprungligen för den berömda playboyen, racerföraren och bobåkaren Freddy McEvoy. 1939 exporterades bilen till USA när den såldes till Thomas Stewart Lee från Los Angeles, en 33-årig mångmiljonär. Efter att han tagit sitt liv 1950 såldes bilen på auktion. Ända sedan dess har bilen varit i privat ägo och inte sålts offentligt. 2004 donerades den till ett bilmuseum.  Nu finns chansen för första gången på 72 år att köpa bilen. Det gäller att finanserna är i ordning, bilen förväntas inbringa över 10 miljoner dollar, närmare 100 miljoner kronor med dagens svaga kronkurs.

Fakta Talbot-Lago T150C-SS
Fyraliters rak 6-cylindrig motor, tre Zenith-Stromberg-förgasare, 140 hk vid 4 100 varv per minut
4-växlad Wilson Pre-Selector-växellåda
Mekaniska trumbromsar på alla fyra hjul
Oberoende främre fjädring med tvärgående halvelliptisk bladfjäder
Bakaxel med halvelliptiska bladfjädrar

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester