Världens snabbaste terrängbil – har V12:a på 900 hk

Brabus G V12 900 med dubbelturbo-V12:a på 900 hk är världens snabbaste SUV. 
Bilen görs endast i tio exemplar. En av ägarna är fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo som fick bilen av sin flickvän.
Nu släpps en ny film på bilen som kostar över sju miljoner kr.  

Det mesta i bilvärlden tycks handla om miljö, elbilar, laddhybrider, höjda malusskatter och sänkta CO2-utsläpp. Då är Brabus G12 900 kanske det mest politiskt inkorrekta som finns. I Sverige skulle bilen kosta nära 50 000 kr om året enbart i skatt. CO2-utsläppet är förresten 433 gram per km, i stadstrafik drar bilen 2,64 liter per mil.

Den nya terrängbilen är baserad på Mercedes-AMG G63, men kraftigt ombyggd av Mercedesförädlaren Brabus. Endast 10 exemplar kommer att byggas och priset med svensk moms ligger på över sju miljoner kronor. En som redan kör bilen är fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo. Han fick den i födelsedagspresent av sin flickvän Georgina Rodriguez.

I vanliga fall har AMG G63 en av världens starkaste V8-motorer med dubbelturbo och 585 hk under motorhuven. Men Brabus tyckte originalmotorn var för klen och kastade ut den. De har i stället ersatt V8:an med en ombyggd variant av Mercedes V12:a.

Den nya V12:an är uppborrad till 6,3 liter och har en större dubbelturbo. Med ytterligare förfiningar landar effekten på 900 hk. Vridmomentet är nästan i klass med Bugatti Chiron: 1500 Nm. Det kommer inte bli några problem att dra upp båttrailern till våren.

Mercedes Geländewagen är dock en riktigt tung bil och luftmotståndet hör till det högsta inom bilvärlden. Trots det klarar bilen 0-100 km/h på 3,8 sekunder, lika snabbt som en Porsche 911. Utan toppfartsspärr skulle bilen gå över 300 km/h, men av säkerhetsskäl är toppfarten begränsad till 280 km/h. Sedan gör den bristande aerodynamiken att det blir för farligt.

Förutom en rejäl trimning är både bilens exteriör och interiör uppgraderade. Bland annat har Brabus G V12 900 24 tums fälgar, kolfiberinlägg och en interiör i läder och alcantara.

Köp din Mercedes Geländewagen online

Senaste nytt