Världens snabbaste Audi – se R8:an med 3000 hk dra i väg

Världsrekord – i alla fall för en Audi R8. 
Här är R8:an som klarar kvartsmilen på 7,695 sekunder. 
Hemligheten är en dubbelturbo som gör att V10:an ger 3000 hk. 

Amerikanska trimningsföretaget Underground Racing hävdar att de slagit världsrekord med sin Audi R8. Lite oklart vad rekordet går ut på, men en av världens snabbaste Audi-bilar handlar det definitivt om. 

Bygget kallas för X Version R8 och V10-motorn har fått dubbla turboaggregat och drivs med racesoppa. Bilen klarar kvartsmilen på 7,695 sekunder och har en slutfart på 316,7 km/h. Som en liten jämförelse kan vi berätta en Bugatti Chiron behöver dryga 10 sekunder på sig på samma sträcka. Audin har dragracingdäck, men annars är bilen gatlegal och har all inredning kvar. 

Audin är inte direkt långsam på en halv engelsk mil heller. Slutfarten efter 804,5 meter är 393 km/h. 

V10-motorn som finns i Lamborghini Huracan och Audi R8 är en av de mest trimningsvänliga motorerna på marknaden just nu. Motorn kan med lätthet hantera effekter långt över 1000 hk utan större modifieringar. Men för att klara 3000 hk krävs en hel del specialdetaljer. 

Bland annat har bilen en specialtransmission från Underground Racing, kallad Billet DCT. Den har också andra drivaxlar för att kunna hantera all effekt. Kopplingen är ett kapitel för sig och den är gjord i kolfiber. 

I jämförelse med en riktig dragster har dock inte R8:an mycket att komma med. Världsrekordet för riktiga dragsters ligger på 4,44 sekunder. En raketdragster från 1977 har det absoluta världsrekordet: 3,3 sekunder. 

Köp din audi r8 online

Senaste nytt