Utredning mot Nikola: Här är filmen som påstås vara ren bluff

Problemen hopar sig för amerikanska elbilsföretaget Nikola. 
Bolaget har anklagats för överdrivna påståenden med  elbilar som klarar nästan 100 mil på en laddning – och erkänner att en film på lastbilen Nikola One var fejkad. 
Nu inleder federala åklagare och USA:s justitiedepartement en utredning mot Nikola. 

Här är reklamfilmen med Nikola One som påstås vara en bluff. Bilen saknade motor och kunde inte köra själv.

Elbilsföretaget Nikola har gjort sig känt för sina uppseendeväckande påståenden om kommande bil- och lastbilsmodeller. Bland annat säger företaget att den kommande bränslecellsbilen går 120 mil på full tank och att den kommande pickupen Badger klarar 96 mil. 

Förra veckan kom anklagelser mot Nikola om att företaget är ”ett avancerat bedrägeri” i en analys. Rapporten är framtagen av analysföretaget Hindenburg Research, och dementeras i skarpa ordalag av Nikola. Men de har erkänt att lastbilen Nikola One filmades när den körde uppför en backe fast det bara var en prototyp som inte kunde rulla en meter för egen maskin. Enligt uppgifter i USA filmade reklambyrån lastbilen när den rullades i nedförsbackar. Du kan själv se den omdebatterade filmen härovan.

Pickupen Nikola Badger ska gå 96 mil på en laddning.

Trots att Nikolas vd Trevor Milton avvisar de övriga anklagelserna har nu USA:s justitiedepartement inlett en undersökning om påståendena, uppger Wall Street Journal. Även federala åklagare i New York undersöker anklagelserna om falska påståenden. 

Nikola introducerades på börsen i juni och företaget steg snabbt till en värdering på 250 miljarder kronor. Det gjorde Trevor Milton till en världens 200 rikaste personer, trots att Nikola aldrig tillverkat en enda bil.De senaste månaderna har aktien fallit tillbaka, men börsvärdet är fortfarande nästan lika stort som för Peugeot-gruppen. 

Nyligen förvärvade General Motors 11 procent av aktierna i utbyte mot att Nikola skulle få bygga sin kommande pickup Badger i en av GM:s fabriker samt få batterileveranser från GM. 

Nikolas vd Trevor Milton.

Köp din nikola online

Senaste nytt