Tänker spöa Koenigseggs rekord: “Vi ska tävla”

Jakten på ett nytt världsrekord för snabbaste vägbil är igång. Nu avslöjar amerikanska Hennessey att man ger sig in i matchen mot Koenigsegg – och siktar mot 500 km/h.
– Jag hörde att Koenigsegg går för rekordet, jag är här för att påminna alla om att vi är inställda på att tävla, sa vd:n John Hennessey.

Det råder ingen tvivel om att racet mot 500 km/h redan börjat. Om någon av utmanarna lyckas och vem som når dit först är en annan fråga. Hastigheterna har snuddats vid tidigare men inte i produktionsbilar, godkända för gatubruk och inte i båda riktningarna under 60 minuter. Där står sig fortfarande rekordet av svenska Koenigsegg Agera RS med hissnande 447 km/h.

Tidigare i år annonserade Koenigsegg att man går mot 500 km/h med nya Koenigsegg Jesko Absolut och nyligen meddelade Hennessey att man utmanar med nya uppdaterade Venom F5. Hennessey lyckades 2022 med att nå 437 km/h men sen dess har det varit locket på. Men nu kommer man med beskedet att jakten efter rekordet redan har börjat. 

– Vi jobbar mot att bli första produktionsbil med ett tvåvägsgenomsnitt på över 482 km/h. I år får vi veta om vi lyckats, sa vd:n John Hennessey i deras pressrelease på Youtube

Han konstaterar att bilen är redo och föraren och teamet bakom är spikade sedan länge. Det återstår bara en liten detalj. Det har ännu inte lyckats hitta en plats att genomföra testet på. Hoppet hänger på diverse motorvägar i amerikanska delstaten Texas men ännu har man inte fått något sådant godkännande. Precis som sin svenska konkurrent Koenigsegg letar man fortfarande febrilt efter en sträcka som är tillräckligt lång där man kan stänga av trafik. 

Koenigsegg Jesko Absolut.

– Vi laddar för rekordförsök. Förhoppningsvis kan vi gå för rekordet redan i år. Vi letar just nu efter en raksträcka som är tillräckligt lång och där trafiken kan stängas av, det är inte helt lätt. Troligen blir det inte i Sverige, utan utomlands, har Christian von Koenigsegg tidigare sagt till Carup

Hennessey-direktören tog även tillfället i akt att skicka med en liten passning till sina rivaler, att han inte utesluter att vissa är på jakt efter rekordet bakom stängda dörrar. Potentiella konkurrenter tror han är  Koenigsegg, Rimac och Bugatti. 
– De pratar inte så mycket men jag vet att de vill tävla, tillade John Hennessey. 

När Bugatti körde Chiron i 490 km/h var det imponerande menar den amerikanska vd:n. Samtidigt ställer han sig frågande till att de endast körde i en riktning eftersom det lämnade dörren öppen för Hennessey och Koenigsegg att utmana.
– Må den snabbaste bilen vinna. Vem det nu blir, avslutar John Hennessey.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester