Uppgifter: Tesla förbereder stora uppsägningar

Teslas leveranser av nya elbilar rasade i första kvartalet. Nu kommer obekräftade uppgifter från anställda om att Tesla planerar massuppsägningar efter nedgången. 
– Några av dem talar om uppsägningar så höga som 20 procent av arbetsstyrkan, vilket skulle innebära tiotusentals anställda, uppger Electrek. 

Under första kvartalet rasade Teslas försäljning med över 20 procent jämfört med föregående kvartal. Tesla levererade 386 810 bilar, vilket var långt under förväntningarna. Samtidigt tillverkade företaget 433 371 bilar, vilket var över 46 000 bilar mer än vad man kunde leverera. Nu uppger tidningen Electrek, som vanligtvis är välinfomerad, att överkapaciteten ska leda till stora uppsägningar på Tesla. 

Ett flertal uppgifter från anställda på Tesla till Electrek talar om att uppsägningar på företaget. Vissa uppgiftslämnare talar om att det rör sig som mycket som 20 procent av arbetsstyrkan. Det skulle motsvara 10 000-tals anställda. Även Business Insider rapporterar att uppgifter om uppsägningar förekommer hos ett antal anställda.

Uppgifterna är än så länge obekräftade. Men senare under måndagen puublicerade elbilssajten Electrek ett brev som Elon Musk ska ha skrivit till personalen som du kan läsa här nedan. Där bekräftas de stora uppsägningarna, som ska handla om mer än 10 procent av alla i världen som jobbar för företaget. Tesla tros idag ha omkring 140 000 anställda runt om i världen, det handlar således om mer än 14 000 anställda som får gå.

Brevet från Elon Musk – ord för ord

Under åren har vi vuxit snabbt med flera fabriker som har skalat runt i världen. Med denna snabba tillväxt har det skett dubblering av roller och jobbfunktioner inom vissa områden. När vi förbereder företaget för vår nästa tillväxtfas är det oerhört viktigt att titta på varje aspekt av företaget för kostnadsminskningar och ökad produktivitet. 

Som en del av detta arbete har vi gjort en grundlig översyn av organisationen och tagit det svåra beslutet att minska vårt antal anställda med mer än 10 % globalt. Det finns inget jag hatar mer, men det måste göras. Detta kommer att göra det möjligt för oss att vara magra, innovativa och hungriga inför nästa tillväxtfascykel.

Jag vill tacka alla som lämnar Tesla för deras hårda arbete under åren. Jag är djupt tacksam för dina många bidrag till vårt uppdrag och vi önskar dig lycka till i dina framtida möjligheter. Det är väldigt svårt att säga hejdå.

För de som är kvar vill jag på förhand tacka er för det svåra jobb som återstår. Vi utvecklar några av de mest revolutionerande teknikerna inom bil, energi och artificiell intelligens. När vi förbereder företaget för nästa tillväxtfas kommer din beslutsamhet att göra en enorm skillnad för att ta oss dit.

Tack,
Elon


LÄS MER:


MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester