Uppgifter: Så blir Teslas hemliga Model 3 ”Project Highland”

Tesla kommer inom kort att presentera en uppdaterad Model 3. Den hemliga modellen kallas Project Highland och får flera stora förändringar. Enligt insideruppgifter ger Tesla bilen flera nya kameror, tar bort bilens yttertermometer och interiören får tyg istället för fuskträ. 

Tesla Model 3 visades första gången i mars 2016 och bilen har sett nästan exakt likadan ut i sex år, även om mycket hänt under skalet och med bilens programvara. Nu är det snart dags för en större uppdatering av modellen. 

Under flera månader har maskerade prototyper kunnat iakttas under tester. Enligt den vanligtvis välinformerade sajten Not a Tesla App, som hänvisar till en insiderkälla, kommer bilen att förändras på ett antal punkter, uppgraderingar som senare även kommer att göras på Model Y. 

Maskerade prototyper har setts under flera månader. Bild: Kilowatt/Twitter

Nya strålkastare
Uppdaterade Tesla Model 3 får kraftigt omgjorda strålkastare. Det ska handla om LED-matrixlampor, där hela strålkastaren får ett annat utseende än idag. Om alla funktioner kommer att vara aktiverade vid lanseringen är okänt. 

Ny kamera på stötfångaren
Teslas nya parkeringshjälp som använder kameror har börjat rullas ut i USA. Systemet har dock en blind fläck framför bilen. Det kommer Tesla att lösa genom att införa en kamera som sitter på stötfångaren och som ska fylla samma funktion som de USS-sensorer som tagits bort. Kameran har redan visats på Cybertruck, och det är troligt att andra Teslamodeller får kameran inom kort för att ta bort blinda fläcken. 

Stötfångare
Både främre och bakre stötfångaren görs om för att ge bilen ett modernare och fräschare utseende. Att ända bilens plastdetaljer är vanligt vid en facelift, och betydligt billigare än att göra om plåtdetaljer. 

Nya backspeglar
Backspeglarna får en mindre förändring, men kommer i stort sett att likna de som bilen har idag. 

Inga dörrhandtag?
Enligt skisser och rykten skulle dörrhandtagen kunna försvinna och ersättas av automatisk öppning när förare och passagerare närmar sig bilen, men det är obekräftat. 

Ny hårdvara och kameror
Model 3 kommer att får den så kallade HW 4.0 som redan börjat rullas ut på Model S och Model X. Det talas om att bilen totalt sett ska få tre nya kameror, dels den i fronten, dels två nya på sidorna. Längst upp i vindrutan kommer det att sitta två kameror och en attrapp. Kamerorna ska vara fem megapixel istället för som tidigare 1,2 megapixel. Bilen får Teslas nya dator HW4. 

Borttagen termometer
Kan Tesla spara in några dollar i produktionskostnad så går de det. Nu tas bilens yttertermometer bort, och istället ska den förlita sig på temperaturangivelser från väderlekstjänster utifrån bilens GPS-koordinater. En klar försämring, då det aldrig kan bli lika exakt, och bilen kommer visa fel temperatur i garage och andra skyddade platser. 

Annan instrumentpanel
Interiören får en lätt modifiering där listen i träimitation byts ut mot alcantara, liknande det som används i Model S och X. Eventuellt kan bilen nu få en liggande skärm. Enligt vissa rykten tas växelväljaren bort på samma sätta som i S och X, men det är långt ifrån säkert. 

Även Tesla Model Y förväntas få samma förändringar efter att det lanserats på Model 3. Tillverkningen av den uppgraderade Model 3 väntas starta efter sommaren. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester