Uppfann kölappar – nu äger Rodger hundratals bilar

Rodger Dudding blev rik på sin uppfinning: maskinen som spottar ut kölappar i mataffärerna. För pengarna skapade han Europas största bilsamling.
– Jag erkänner att det är en bisarr och spretig samling. Jag är nog lite galen, säger han i en intervju.
Här kan du se videon på de hundratals bilarna.

När du tagit en kölapp vid matbutikens charkuteridisk har du – utan att veta om det – bidragit till Europas största bilsamling.
Det var nämligen en påhittig ingenjör i Storbritannien, Rodger Dudding, som uppfann maskinen med kölappar i början av 70-talet och som blev stenrik på kuppen genom sitt patent. Än idag används lapparna av stressade matkunder, pengarna strömmar in på Rodgers bankkonto och han fortsätter att köpa bilar.
Han har visserligen blivit pensionär, men passionen för bilar finns kvar.

Garaget i London – under namnet Studio 434 – har byggts ut i omgångar för att få plats med alla objekt, men nu har hans verksamhet även utvidgats till att ta hand om andra samlares dyrbara bilar.
James Batchelor på Auto Express fick göra ett besök i den enorma bilhallen där det ena exklusiva objektet efter det andra står uppradade i till synes oändliga rader.

Efter en intressant genomgång av några av de mest exklusiva exemplaren fastnade Batchelor på en rad med udda bilar: Aston Martin Lagonda.
I oktober 1976 presenterade Aston Martin sin ny bilmodell som tog bilvärlden med storm: Aston Martin Lagonda Series II, designad av William Townes.
Bilens kantiga och kilformade design var revolutionerande för sin tid och väckte stort habegär hos en burgen kundkrets. Bland annat var motorhuven så låg att ingen förstod hur en V8 motor kunde få plats. Rena trolleriet av Astons ingenjörer.

Men ännu mer avantgardistisk var interiören. Den var uppåt 40 år före sin tid. Eller vad sägs om att vara först i världen med digital instrumentering, touchknappar och färddator, år 1976? När inte ens alla svenska hushåll hade färg-tv.
Men det fanns en del problem med all ny teknik, den var inte helt färdigutvecklat och fungerande inte riktigt i praktiken.
Det tillverkades bara 645 exemplar av modellen och cirka 80 exemplar finns kvar. 23 av dom står i Rodger Doddings samling.
– I bilvärlden brukar man säga att man är dum om man har en Lagonda, och att man är galen om man har två stycken. Jag har 23 så jag är definitivt galen, säger Rodger Dudding.

I videon intervjuas Rodger Dudding. Och frågan är förstås given: vilka är hans favoritbilar?

– Det måste vara de här två, säger Rodger och pekar på de två första bilarna som han köpte för drygt 40 år sen. En Morris Minor från 1955 och en Jensen Interceptor FF från 1968 (se bilarna i bildspelet).
– Morris ägdes av min pappa och har ett enormt affektionsvärde. Om bilhallen skulle brinna så är det den bilen jag verkligen skulle sörja. Och Jensen Interceptor använde jag under många år på vägarna när jag jobbade som säljare.

Rodger Dudding förklarar att han bara köper bilar som ”känns rätt”. Det behöver inte betyda att det är bilar som andra samlare suktar efter.
– Jag erkänner att det är en bisarr bilsamling, som täcker en lång tidsperiod. Från 1904 till en specialgjord Rolls-Royce Race som tillverkades för bara något år sen, beställd av hustrun till George Martin, som var Beatles skivproducent.
– Den bilen är fantastisk med alla Beatles-låtar broderade i baksätenas tyg.

Ser du det här som ett garage eller en bilsamling?
– Nu har det nog blivit en bilsamling, skrattar Rodger Dudding.

Om du vill ta en närmare titt på Rodgers alla bilar, klicka här.

Köp din Aston Martin online

Senaste nytt