Unika bilder: Superteknik i svensk elbil med 100 mils räckvidd

På bara 10 månader utvecklade Saab-ingenjörer på Nevs i största hemlighet en av världens mest avancerade elbilar i Trollhättan. Unika elmotorer på varje hjul gör att Nevs Emily GT har väghållning i superklass, 100 mils räckvidd och större utrymmen än andra elbilar. Nu kan den svenska elbilen räddas i sista sekunden. 
– Det är en för snygg, bra och modern elbil för att gå i graven, säger Nevs vd Nina Selander till Carup. 

Den svenska elbilen Nevs Emily GT slog ner som en bomb i för en vecka sedan när den avslöjades av Auto Motor Sport. Nu kan Carup berätta unika detaljer om det hemliga utvecklingsprojekt som på bara tio månader ledde fram till att en av världens mest avancerade elbilar togs fram i Trollhättan. Nu jobbar krafter inom Nevs för att den svenska elbilen ska kunna gå i produktion, trots att Nevs lagts på is. 

Allt började med att Nevs ägare Evergrande hade köpt hjulmotorföretaget Protean Electric. Mycket hastigt fick Nevs under 2019 uppdraget att ta fram en unik elbil som skulle visa på fördelarna med hjulmotorer. Kodnamnet för projektet blev Nevs Emily GT, då ordern från Evergrande kom samma dag som Emily. Uppdraget att leda projektet gick till Nevs chefsingejör och programdirektör Peter Dahl, en rutinerad utvecklingsingenjör som började på Saab Automobile redan 1994. 
LÄS MER: CHRISTIAN VON KOENIGSEGG TESTADE NEVS EMILY GT
LÄS MER – NEVS HEMLIGA PLAN: SLÄPPA KOMBI, CAB OCH COUPÉ

https://vimeo.com/469735410/36628ebc9c
Foto: Peter Wahlström/Plint
Här är unika studiobilder på Nevs Emily GT. Foto: Peter Wahlström – PLINT Marketing

– Vi har gjort mycket på Nevs men det har varit hemligt, nu kan vi äntligen visa upp lite mer. Bilen togs fram på bara tio månader efter att vår utvecklingschef Frank Smit fått uppdraget i Kina. Vi hade ingenting framme när vi började. Totalt har 350 personer arbetet med projektet, ungefär hälften är anställda på Nevs, berättar projektledaren Peter Dahl på Nevs för Carup. 

Resultatet är en unik Grand Tourer med egenskaper som överträffar många av dagens elbilar. Nevs Emily GT har en elmotor på varje hjul som är på 120 hästkrafter, totalt har bilen 480 hästkrafter. En senare version kommer ha totalt 653 hk och 2 200 Nm från fyra hjulmotorer. 

Inredningen på Nevs Emily GT är fortfarande toppmodern och ger en lyxig skandinavisk känsla. Foto: Peter Wahlström – PLINT Marketing

Den unika hjulmotortekniken ger flera fördelar, men också några nackdelar hos Nevs Emily GT.
– Det är en rymlig bil med mycket körglädje. Den är väldigt lätt och stabil att köra. Den har en unik balans mellan komfort och körglädje, men kan fortfarande vara en familjebil. Vi hade Porsche Panamera och Porsche Taycan som benchmark under utvecklingen, säger Peter Dahl. 

Systemet med fyra hjulmotorer ger unika möjligheter att styra vridmomentet på varje hjul, det kan till och med få bilen att svänga utan att man behöver vrida på ratten. En gammal bil känns som en slalomskida, medan Nevs Emily GT beskrivs som en carvingskida. Dessutom blir bilen rymligare än andra elbilar då inga drivenheter stjäl utrymme.

Bilen testkördes på Volvos testbana i Hällered. Foto: Peter Wahlström – PLINT Marketing

– Möjligheterna till torque vectoring är fantastiska, allt vridmoment kan styras. Det är som att byta från raka slalomskidor till carvingskidor. Dessutom gör hjulmotorerna att allt glapp elimineras, det blir en oerhört direkt och solid känsla. På minussidan finns att den ofjädrade vikten på varje hjul blir högre. Det har vi löst med ett bra chassi med luftfjädring och aktiva dämpare, säger Peter Dahl. 

Bilen har stora innerutrymmen och större plats för batteri än andra elbilar. Det gör att Nevs kan sätta in ett 175 kWh batteri som ger räckvidd på över 100 mil. På prototypbilarna sitter dock bara ett 52 kWh batteri som hämtats från Saab 9-3.
LÄS MER – NEVS HEMLIGA PLAN: SLÄPPA KOMBI, CAB OCH COUPÉ

Projektledaren Peter Dahl och vd Nina Selander avslöjar mer om det svenska elbilsprojektet Nevs Emily GT.

Vid långkörning är hjulmotorerna mer energisnåla än en elbil med traditionell fyrhjulsdrift från två elmotorer. Prototyperna gör 0-100 km/h på 4,6 sekunder, med nyare generation hjulmotorer blir accelerationen 3,2 sekunder. 

Designen på bilen kommer från första början från en skiss som togs fram av en hemlig italiensk toppdesigner som bjudits in av Evergrande, sedan har den finslipats och gjorts realistisk av designers i Trollhättan. Många tycker att bilen har tydliga Saab-gener. 

– Alla som har sett bilen säger att de vill köpa den. Vi fick skissen från Kina och vi gillade den från första början. Sedan har vi jobbat vidare på den och gett den en skandinavisk touch, några som arbetat med den är gamla Saabare, den har rena linjer och skandinavisk design. 

När prototyperna togs fram hade Evergrande och Nevs gott om pengar, och det var inte uteslutet att bilen skulle gå i produktionen. Men under 2020 slog krisen till och det som var tänkt att bli 20 prototyper drogs ner till sex stycken körbara bilar. Men i stort sett är det en färdigutvecklad elbil med prestanda i absolut världsklass. Den skulle vara fullt möjlig att sätta i produktion om någon är intresserad. Många biltillverkare visar idag upp prototyper av elbilar som är lika långt från produktionsstart. 

– Projektet är ungefär 1,5 år från att kunna gå i produktion. Allt finns framme för att ta den vidare till produktion. Prototyperna är helt kördugliga förutom att det fattas airbag- och Autobroms-system, säger Peter Dahl. 

Glädjen och stoltheten att äntligen få visa upp resultatet av arbetet är trots allt stor inom Nevs. 
– Det är lite blandade känslor, bara att få genomföra ett sådant projekt med en fantastiskt duktig organisation har varit otroligt roligt, och nu får vi äntligen visa upp det. Många har frågat oss vad vi gjort i 10 år. Vi har tagit fram 13 olika bilprojekt, det här är ett av dem, säger Peter Dahl.

Foto: Peter Wahlström – PLINT Marketing

Förhoppningen är nu att hela eller delar av Emily-projektet ska kunna räddas och i någon form bli verklighet. Flera intresserade har redan försökt köpa de sex historiska prototyperna, även om de blir svårt att få dem inregistrerade. Den som är intresserad av affärsuppgörelser runt projektet är varmt välkommen att höra av sig till Nevs. 

– Det är till salu, men det är en glädje att få visa det. Det borde få leva vidare, det är en för fin, för bra och för modern bil för att det inte ska bli något av det. Intressenter är välkomna, säger Nina Selander, vd för Nevs.
Fotnot: Bilder är i de allra flesta fall fotograferade i Trollhättan av Peter Wahlström – PLINT Marketing.

FAKTA: NEVS EMILY GT
Pris:
Förhandlingsbart, hela projektet är till salu!
Motorer: 4 st elmotorer, systemeffekt 653 hk/2 200 Nm, 480 hk i prototypversion.
Prestanda: 0–100 km/h 3,2 sekunder, prototypversion 4,8 sekunder. Toppfart 250 km/h. Räckvidd: 10000 km (WLTP).
Batteri: Upp till 175 kWh.
Laddeffekt: AC 11 kW, DC 350 kW.
Mått: Längd, bredd, höjd, mm 4 861/1 940/1 395 mm. Axelavstånd 3 000 mm.
Tjänstevikt: 2 375 kg. Maxlast 595 kg. Bagagevolym 540 l. Frunk 150 l.

Teslas lager svämmar över med osålda Cybertruck

Teslas problem växer. På fabriken i Texas står åtta månader gamla Cybertrucks utan köpare och riskerar att bli offer för råttor. Nu stoppar man tillfälligt produktionen av både Cybertruck och Model Y.

Teslas framtidshopp Cybertruck har blivit ett växande problem – bokstavligt talat. Nu står tusentals exemplar och samlar damm på företagets fabriksområde i Texas. Samtidigt har produktionen pausats i ett försök att hantera det växande lagret.
– Våra scheman har varit alltmer oförutsägbara sedan februari, säger en anställd till Business Insider.

I samband med den amerikanska minneshelgen Memorial Day har Tesla bett arbetare vid fabriken i Austin att stanna hemma under en vecka. Produktionen av både Cybertruck och Model Y stoppas tillfälligt, enligt uppgifter från flera anställda. Vissa har erbjudits betald ledighet och andra möjlighet till utbildning. Men inga fordon kommer att tillverkas.

Det verkar som att Tesla överproducerat Cybertrucks. Foto: JoeTegtmeyer (via X)

Beslutet ses som ett försök att parera en fallande efterfrågan, särskilt på Cybertruck. Modellen lanserades med pompa och ståt men försäljningen har inte lyft. I stället står tusentals exemplar kvar utan ägare. Många av dem är dessutom märkta med “Foundation Series”. Det är en version som slutade tillverkas redan i oktober 2024. Det betyder att vissa bilar stått ute i över ett halvår.

Foundation Series slutade tillverkades redan oktober 2024. Ändå står många osålda kvar.

Tesla har tidigare skyllt på att produktionen fortfarande är i uppstartsfas. Men kunder har kunnat beställa och få leverans av en Model Y med kort varsel sedan flera månader, vilket snarare pekar på att det är intresset som saknas – inte tillgången.

Situationen förvärras av rapporter om att vissa Cybertrucks kan ha tagit skada av att stå stilla så länge. Bromsar och däck riskerar att behöva bytas och flera parkerade elbilar har utsatts för gnagare. Enligt uppgifter till Business Insider har bemanningsföretaget som hyr ut personal till Tesla redan sagt upp 50 arbetare från fabriken i Texas. Andra berättar att övertid inte längre är tillåten och att de som ändå jobbar extra kan riskera disciplinära åtgärder.

Foto: JoeTegtmeyer (via X)

Tesla och vd:n Elon Musk har haft ett turbulent år. Elbilsmarknaden har blivit allt mer konkurrenskraftig. Samtidigt har Musks utspel i offentligheten väckt kritik vilket tros ha påverkat bolagets försäljning. Även om Tesla själva hävdat att oron är överdriven, bekräftades den svaga efterfrågan i kvartalsrapporten tidigare i år. Där föll både omsättning och försäljningssiffror kraftigt. Aktien går dock i motsatt riktning. Nu har en stor del av raset som skedd tidigare i vår hämtats in och aktien är endast ned 16 procent i år.
LÄS MER:

Svensk tar över på Volvo i Norge: ”Väldigt stolt”

Volvo byter ut sin norska vd. Nu tar en svensk över Volvo i Norge. 

Volvo Cars har en stark position i Norge och en marknadsandel på 8,6 procent. Förra året såldes 11 118 nya Volvobilar. I elbilslandet Norge har EX30-modellen blivit en stor framgång och en av Norges mest sålda bilar. Nu försöker Volvo få lyxsugna norrmän att slå till på nya EX90. 

Norrmannen Hermod Wallestad har varit tillförordnad vd för Volvo Cars i Norge sedan i november Nu får han kliva tillbaka till sin gamla roll och jobba med återförsäljutveckling. Istället tar svenske Martin Persson, 54, över som ny VD för Volvo Car Norge.

Persson kommer närmast från rollen som chef för Volvo i Asien/Stillahavsområdet exklusive Kina. Han har tidigare varit chef för Volvo i flera länder. 
– Jag är väldigt stolt över att ta över ansvaret för Volvo Cars i Norge. Volvos varumärke står starkt bland norrmännen, och den elektrifierade norska marknaden är helt unik i ett globalt sammanhang, säger Martin Persson.
LÄS MER:

Bilmärke stämmer kritisk bloggare på 14 miljoner kr

Kinesiska elbilsmärket Avatr stämmer en bloggare på 14 miljoner kronor. Influencern Zurich Beileye påstår att Avatr ljuger om elbilens luftmotstånd. 

Att vara kritisk mot biltillverkare kan komma med ett högt pris. Åtminstone om du bor i Kina. Kinesiska bloggaren Zurich Beileye gick ut med påståenden om att elbiltillverkaren Avatr skulle ha manipulerat sina tester av luftmotståndet och gått ut med att bilen har lägre luftmotstånd än vad den har. De ska ha använt prototyper för att få låga värden. I Kina är strömlinjeformen på nya elbilar en viktig fråga. 

Avatr tillbakvisade anklagelserna och gick ut med att en produktionsversion av Avatr 12 använts i testerna. 
– Sociala medieskaparen ‘Zurich Beileye’ har tagit innehåll ur sitt sammanhang och medvetet skapat förvirring bland allmänheten, vilket ytterligare vilselett allmänheten om våra testresultat och produktigenkänning, vilket orsakar ytterligare skada på vår varumärkesimage, uppgav Avatr i ett utttalande.

Men de nöjde sig inte med det. Nu stämmer de dessutom bloggaren på 14 miljoner kronor, uppger Carnewschina. De misstänker dessutom att konkurrenter använder ”svart PR” för att svartmåla tillverkaren. De har utfäst en belöning på sju miljoner kronor till den som kan komma med information som bevisar organiserad svartmålning av Avatr från konkurrenter. 
LÄS MER:

Då släpper Toyota sin jättenyhet

Toyota är på väg att släppa sin största nyhet på länge. Globala storsäljaren Toyota RAV4 kommer i helt ny modell. 

Toyota RAV4 är en av Toyotas tre mest säljande modeller, vissa år har den varit världens mest sålda bilmodell. Den säljer flera gånger mer än märkets elbilar. Nu meddelar Toyota att de avslöjar en helt ny RAV4 i nästa vecka. De släpper dessutom bilder som visar att SUV:en får en ny betydligt mer modern interiör jämfört med dagens modell.

Bilen visas 21 maj och blir den femte generationen av modellen. Nuvarande modell har funnits på marknaden i sex år, men Toyota har för vana att yta sina modeller med täta intervaller. 


LÄS MER: