Tyska bilklubben uppmanar 21 miljoner medlemmar: Gå eller cykla istället

Tyska bilistklubben Adac uppmanar nu sina medlemmar att köra mindre bil. På så sätt ska Tyskland kunna ta bort den ryska oljan. 
– Vissa rutter kan även täckas med cykel eller till fots, skriver Adacs ledning.

Den tyska bilklubben Adac har 21 miljoner medlemmar och är Europas mäktigaste sammanslutning av bilister. De har blivit kända för att värna bilen och bilisters intresse. I slutet av förra veckan gick ledningen ut i ett öppet brev och uppmanade tyskarna att ransonera sitt bilåkande. 

– Vi ber dig kontrollera om och vilka bilresor du eventuellt kan klara dig utan . Har du god tillgång till kollektivtrafik bör du utnyttja den mer. Vissa rutter kan även täckas med cykel eller till fots, skriver Adac i ett öppet brev till sina 21 miljoner medlemmar. 

Anledningen är att Adac vill minska Tysklands stora beroende av rysk olja. Ett stort antal länder har bojkottat rysk gas och olja, men Tyskland har svårt att klara sig utan att fortsätta sin handel med Ryssland. Just nu kommer 12 procent av oljan från Ryssland, och 35 procent av naturgasen. 

Ett annat sätt att spara bränsle är enligt Adac att köra långsammare på autobahn. Genom snålkörning kan upp till 20 procent av bränsleåtgången sparas in, enligt Adac.

Senaste nytt