Sveriges trafikskolar har det allt tuffare. Nu går en stor körskola i centrala Stockholm i konkurs.
– Trafikverket är våra största konkurrenter, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg, rektor för trafiklärarutbildningen i Stockholm.
Ekonomin blir allt kämpigare för svenska trafikskolor. Nu har tingsrätten försatt Jarla Tafikskola Odenplan AB i Stockholm i konkurs. Trafikskolan omsatte närmare sju miljoner kronor och var del av en större koncern.
– Jag kan inte prata om detta just nu. Det är komplicerat, uppger entreprenören bakom trafikskolan.
Många trafikskolor i storstäderna har stora problem. Anledningen uppges vara den utbredda kulturen av privatister. Mängder med körkortselever försöker att klara provet på egen hand för att spara pengar.
– Trafikverket låter dem göra provet hur många gånger som helst och tar betalt. De är våra värsta konkurrenter, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.
Enligt Trafikverkets statistik klarar sig 65 procent av alla körkortselever som går på en trafikskola. Medan siffran för privatister ligger på 30 procent. Varje underkänt prov kostar pengar som hamnar hos Trafikverket.
– Vi har räknat ut att det kostar 250 miljoner kronor om året för eleverna med underkända förarprov, säger trafikexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg.
Tidigare denna vår gick Peter Lindells Trafikskola i Helsingborg i konkurs. Efter 96 år var familjeföretaget tvunget att slå igen portarna. Den skånska kuststaden är den mörkaste platsen på kartan när det kommer till statistik över kör- och teoriprov.
– Det är för att Trafikverket har drop-in tider och man kan köra upp varje dag. Det finns de som lägger tiotusen kronor på att bli underkända flera gånger, sedan har de inte råd att gå till en trafikskola, säger Sami Elias, trafikskolechef på City Trafikskola i Helsingborg.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.