Trots strejk – jätteökning för Tesla i Sverige 2023

Tesla är den stora vinnaren på svenska bilmarknaden under 2023. Märket har mer än fördubblat sin försäljning och marknadsandel. Inte ens strejk och blockader kunde stoppa märket i december. 

Bilbranschen i Sverige har haft ett mycket tufft år under 2023. Bilförsäljningen tros landa på omkring 280 000 bilar, vilket är några procent under 2022 års siffror. Bra företagsförsäljningen håller uppe siffrorna, medan försäljningen till privatpersoner beskrivs som iskall. Samtidigt har bilmärkenas orderstockar till stora delar försvunnit. 

Men det finns ett undantag som går mot strömmen. Tesla har lyckats öka sin försäljning med 120 procent hittills i år, enligt statistik från Car.info. Även marknadsandelen är mer än fördubblad. Det betyder att Tesla tagit köpare till 11 000 bilar från andra märken. De som verkar ha fått släppa till flest köpare är Kia och Volvo som tillsammans minskar med nästan 11 000 nyregistreringar. 

Många trodde att IF Metalls strejk skulle sätta käppar i hjulet för Tesla under slutet av december. Båttransporterna till Sverige med nya Teslabilar är stoppade på grund av blockader i hamnarna. Tesla får heller inte ut registreringsskyltar till bilarna via Postnord.

Ökningstakten har bromsats ner, men Tesla har lyckats runda blockaderna och har registrerat in fler nya bilar i december i år jämfört med förra året. Totalt kommer försäljningen landa på över 20 000 bilar och det är redan klart att Model Y blir landets mest sålda bil. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester