CarUp testar Volkswagen ID.4 GTX på bana och grusvägar.
Sveriges mest sålda elbil 2021 är här i en ny sportigare version med fyrhjulsdrift och fler hästkrafter.
Där vanliga ID.4 med bakhjulsdrift sladdar och spinner går GTX stadigare.
Den som ofta kör i halka gör klokt att välja den fyrhjulsdrivna versionen.
Volkswagen har stolta traditioner att försvara när det gäller prefixet GT-. GTI, GTD och GTE har blivit storsäljare genom åren. Bokstäverna markerar att det är en lite sportigare bilmodell, oftast också med extra hästkrafter. Senaste tillskottet är ID.4 GTX som är en upphottad modell av succébilen ID.4.
Volkswagen ID.4: Test, betyg och guide – läs Sveriges största test här
Den stora skillnaden mot vanliga ID.4 är drivningen och motoreffekten. Den vanliga ID.4 är bakhjulsdriven och kan vara vansklig i svensk halka. GTX driver med två elmotorer, en på varje hjulaxel. Den bakre motorn är som tidigare på 204 hk, men under korta stunder går den främre motorn på 109 hk in. Den maximala effekten på 299 hk finns tillgänglig under 30 sekunder, under förutsättning att batteriet är laddat till minst 88 procent. Därefter sjunker maxeffekten.
När det gäller bilens yttre har den tuffats till med ny front med svart rutnät, speciella LED-lampor och nedlackade paneler runt bilen. Lite lustigt att Volkswagen gör den fyrhjulsdrivna modellen mer känslig för tuffa tag, grenar och grussprut. Men GTX sägs mer vara en sportmodell än en terrängbil. Den som väljer sportchassi får dessutom en bil med 15 mm lägre markfrigång.
Interiören har också hottats till en aning. Sportstolarna går i blått med röda accenter och instrumentpanelen har fått en överdrag i konstläder med röda sommar. Små detaljer, men det gör mycket för helhetsintrycket som känns lyxigare och tuffare. Volkswagen tror att minst varannan ID.4 som säljs i Sverige kommer att vara av GTX-modell. Prispåslaget är cirka 60 000 kronor.
När jag provkörde vanliga ID.4 på halka i vintras kritiserade jag bilen för att vara lätt i baken och kännas okontrollerad och sladdig i svår halka. Antisladdsystemet styrde bilen mer än vad jag själv gjorde. Det var till och med så att jag körde fast i uppförsbackarna och framkomligheten var inte mycket att skryta om. Visserligen hade bilen tyska dubbfria vinterdäck, men det här var långt ifrån vad jag är van vid från tryggt understyrda bilar som Golf, Passat och Tiguan. För att inte tala om Volkswagens fyrhjulsdrivna 4-motion-modeller.
Därför är det med stor spänning jag sätter mig i fyrhjulsdrivna Volkswagen ID.4 GTX för ett första test. För att verkligen visa att bilen har fina vägegenskaper har Volkswagen förlagt testet till den knixiga banan Testtrack vid Arlanda flygplats. Den stora och tunga suven är förvånansvärt rapp när den pressas runt banan. För det mesta är ID.4 GTX bakhjulsdriven, men fyrhjulsdriften griper in i böjarna och gör bilen säker och stadig, här kan vi snacka om ”sladdfri” elbil. En dator bromsar dessutom det yttre bakhjulen i skarpa svängar för att bilen ska få snabbare styrrespons. Fyrhjulsdriften och de 95 extra hästkrafterna har gjort gott för bilen, GTX ger en klart sportigare och mer kontrollerad känsla än den bakhjulsdrivna standardmodellen.
På slingrande asfaltvägar genom ett Roslagen i full sommarskrud är skillnaden mot en vanlig ID.4 hårfin. Framhjulsdriften förhåller sig passiv när bilen har fullt grepp under vanlig körning. GTX svarar rappare på gasen, annars är det samma fina tysta och komfortabla bil. Ljudnivån är behagligt låg och fjädringen sväljer ojämnheter på ett skönt sätt. Körkänslan är avslappnad, men ibland påminner den om en MPV på ett aningen oinspirerad sätt. Även på landsvägen är ID.4 GTX en milslukare av rang. Batteriet som räcker 48 mil kommer att tröttna och behöva laddas innan din rygg gör det.
Hur en fyrhjulsdriven bil kommer att klara sig i halka är svårt att bedöma en svensk sommardag, men Volkswagen har ordnat en avlyst grusväg där vi får köra lite rally och simulera halka. Från stillastående är det uppenbart att bilen drar i väg med fint grepp på alla fyra och den håller taget om gruset även med maxgas. När jag pressar bilen i kurvorna på gruset går den stadigt dit jag styr utan att vifta på baken. Det här lovar gott inför den svenska vintern, och den som kommer att köra mycket i halka gör bäst i att välja GTX före vanliga ID.4. Om du bor i södra Sverige och sällan kör i halka kan du säkert klara dig lika bra med den vanliga ID.4. Fast vem vet när Kung Bore slår till i Sverige?
När det gäller räckvidden är den aningen kortare i GTX än på den rent bakhjulsdrivna versionen. 48 mil på en laddning mot 52. På sommaren räcker det bra även för långresor, men kalla vinterdagar kan långresor till fjällen bli en utmaning med flera laddstopp.
Annars är de många fördelarna från ID.4 helt intakta. Det är ingen slump att bilen snabbt blivit Sveriges mest sålda elbil. De stora utrymmena är ett av modellens triumfkort. Det är luftigt runt framsätena och inga trånga mittkonsoler inkräktar på benutrymmet.
Köparna verkar uppskatta att den avskalade panelen med två skärmar skapar en känsla av rymd och lugn i interiören. Baksätet hör till marknadens största, trots att bilen bara är 4,5 meter lång. Det är riktigt generöst med benutrymme, större än i en Volkswagen Passat som är bland de bästa i klassen. Även mittplatsen fungerar bra, då det inte finns någon kardantunnel. Du sitter högt på alla platser i kupén, då batteriet höjer golvet ytterligare. Bagageutrymmet som är på 543 liter har ett plant lastgolv och sväljer såväl golfbaggar som packningen för en hel familj.
Interiören har trevliga material och känns väl ihopskruvad. Volkswagens mindre elbil ID.3 har fått kritik för billig plast och påvra tyger, men ID.4 är ett steg uppåt på premiumskalan. GTX har ytterligare detaljer som börjar gör att interiören börjar kännas än trevligare. Sportstolarna i den ID.4 GTX jag testade var tillval, och de vanliga stolarna är minst lika sköna. Totalt sett får du som köpare utrymmen som i en större suv, trots att bilen är kompakt, 4,5 meter lång. Det beror på att paketeringen blir så mycket effektivare utan förbränningsmotor i fronten.
Det mesta känns intuitivt bakom ratten hos ID.4, åtminstone när du haft bilen någon vecka. Växelväljaren sitter på högra sidan vid skärmen bakom ratten och är enkel att begripa. Infotainmentystem och Heads-up-displayer fungerar fullt ut och utan buggar, till skillnad från vad de första ägarna fått erfara i ID.3. Ibland kan bilens röststyrning starta utan att du bett om det, annars har jag inte upptäckt några buggar.
Systemet är inte lika enkelt att hantera som Teslas, men det mesta fungerar bra, även om det kan krävas flera knapptryck i menyn. Men ibland händer det att jag kommer åt varningsblinkersen när jag trycker på skärmen eller touchlisten. där under. Listen borde också vara belyst, i mörker syns den inte alls.
Den fyrhjulsdrivna versionen har nästan lika snäv vändradie som den bakhjulsdrivna inroparen, 11,6 meter på den fyrhjulsdrivna modellen. Sikten framåt är riktigt bra genom den stora vindrutan, men de tjocka A-stolparna kan skymma utsikten lite. Bakåtsikten är lite sämre genom den lilla bakrutan och med två stora sidostolpar, backkamera är att rekommendera.
ID.4 GTX har blivit ännu tyngre än standardmodellen. Den väger in på hela 2224 kg. Men tack vare fyrhjulsdriften får den dra lite tyngre släp, 1200 kg i stället för 1000 kg. Det är ändå en bit kvar till de bästa konkurrenterna.
Vilken ID.4 ska jag då välja? Prispåslaget för fyrhjulsdriften är inte mer än cirka 60 000 kronor, pengar du kommer få tillbaka den dagen du säljer bilen. Så ska du äga bilen privat är det inte mycket att fundera på.
Ska du ha den som förmånsbil blir det några hundringar extra varje månad i förmånsvärde, inte heller mycket att tveka på. För när halkan slår till så kan det fyrhjulsdriften vara en avgörande skillnad jämfört med en bakhjulsdriften som i jämförelse med den stadiga GTX känns som Bambi på hal is.
Redan den bakhjulsdrivna ID.4 var en av marknadens bästa elbilar, i väntan på Tesla Model Y får nya fyrhjulsdrivna VW ID.4 GTX gälla som ny norm på marknaden. Har du råd med den lilla merkostnaden välja bort den gammalmodiga bakhjulsdriften, ID.4 GTX är en ganska fulländad elbil med riktigt säkra köregenskaper.
Betyg: 8,5/10
Fakta: Volkswagen ID.4 GTX
Pris: från 563 900 kronor, innan klimatbonusen på 70 000 kronor
Privatleasing: från 5 495 kr/månad inklusive service och betalningsskydd 12 månader
Business Lease: från 5 425 kr/månad inklusive service och försäkring
Preliminärt förmånsvärde: 1 822 kr netto/månad vid 50 % marginalskatt
Elmotorer: På bakaxeln en synkron permanentmagnetmotor (PSM) med 204 hk (150 kW) och 310 Nm. På framaxeln en asynkronmotor (ASM) med 109 hk (80 kW) och 162 Nm.
Max. effekt: 299 hk (220 kW)
Max. vridmoment: 472 Nm
Drivsystem: fyrhjulsdrift
Växellåda: 1-växlad
Energiförbrukning, WLTP: 18,3-19,1 kWh/100 km
CO2-utsläpp: 0 g/km
Topphastighet: 180 km/h
Acceleration, 0-100 km/h: 6,2 s (0-60 km/h: 3,2 s)
Batterikapacitet (netto): 77 kWh
Laddningskapacitet: 125 kW
Räckvidd, WLTP: Upp till 480 km
Längd / Bredd / Höjd: 4 582 mm /1 852 mm / 1 616 mm
Axelavstånd: 2 765 mm
Vändcirkel: 11,6 m
Tjänstevikt: 2 224 kg
Totalvikt: 2750 kg
Markfrigång: 163 mm (168 mm med DCC, 148 mm med sportchassi)
Bagageutrymme, volym: 543-1 575 liter
Maximalt tillåten släpvagnsvikt: 1 200 kg
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter