Volkswagen Passat GTE är en av Sveriges absolut mest sålda laddhybrider.
Med 245 hk är bilen riktigt pigg och räckvidden är fina 55 km på enbart el.
Passat har några år på nacken nu, men efter faceliften står sig bilen fint i konkurrensen.
CarUp.se har testat Passat GTE, storsäljaren på tjänstebilsmarknaden.
TEST PASSAT GTE. Efter en längre tids vardagskörning med laddhybrid kan vi konstatera att vi klarar nästan all vår körning på el. Nästan alla resor till och från arbetet, för inköp av mat och hämtning på skolor och förskolor har gått på elektricitet. Passat GTE är en sällan sedd gäst på bensinstationerna Och när det är dags för långresa finns flexibiliteten med en förbränningsmotor.
Knepet är att Passast måste laddas så fort den står parkerad, om du kör mer än 50 km per dag. Volkswagen anger räckvidden till 55 km. I verklig körning som sker mestadels på 50- och 70-vägar och med mycket start och stopp kommer vi 53 km med Passat GTE. Och det är ändå under december, dock den varmaste julmånaden vi upplevt. Här hade en dieselbil behövt kallstartas 10-tals gånger och erfarenhetsmässigt vet vi att en större familjebil vill dra mellan 0,6-0,8 liter diesel per mil under liknande förhållnaden. Här vinner laddhybriden en knockoutseger för miljön.
För medellånga resor på upp till 15 mil är Passat riktigt bränsleeffektiv. En sak som överraskar oss är att bilen går väldigt snålt i stadstrafik även med helt urladdat batteri. Vi noterar 0,39 under en körning på över en mil med tomt batteri. Hemligheten är att bilen också fungerar på samma sätt som en elhybrid och återvinner rörelseenergi från körning och inbromsning. Och även om batteriet står på noll verkar det finnas en del dolda reserver för korta körningar.
Hur är bilen i övrigt då? Nya Passat fick en facelift under 2019 är försiktigt uppdaterad. Exteriört sett är skillnaden mot den tidigare modellen minimal. Ny teknik gör färden enklare, bilen har fått uppdaterat teknik för självkörning och är numera väldigt vilsam att köra på motorväg. Det räcker att hålla en hand på ratten när du har den stabila filhållningsassistenten inkoppplad.
Bilen har uppdaterats med digitala skärmar, annars är det mesta sig likt i grundlayouten. Kvalitetskänslan är hög, men materialen är lite mindre påkostade än i Audi och Volvo. Men Passat bjuder ändå på en premiumkänsla och är en bilen lagom som du ändå kan vara stolt över.
Passat bjuder på trygga och stabila vägegenskaper även på kurviga vägar och när den pressas. Den understyr tryggt i de flesta situationer. Känslan i styrningen är inte lika närvarande och exakt som i Volvos VEA-bilar, men tillräckligt för sportig körning. Laddhybriden har bra acceleration och 0-100 km/h går på under sju sekunder.
Miljöbilsrabatten är på väg att tas bort för den som har tjänstebil, men fortfarande sätts förmånsvärdet ner till närmast jämförbara bil med en traditionell drivlina, så den blir inte dyrare än en bensindriven Passat där skatten läggs på toppen av förmånsvärdet.
För privatpersoner är den i regel dyrare att äga och bruka än motsvarande Passat med diesel- eller bensinmotor. Men den nya höjda skatten gör att du räknar hem laddhybriden om du har rätt körmönster.
Modellen har några år på marknaden nu, men krocktestades med högsta betyg av Euro. Ncap. Bilen har alla de senaste assistanssystemen, vilket förbättrar säkerheten. Passat står sig fortfarande bra.
Bilen går tyst och mjukt i elektriskt läge. Komforten är fin på längre körningar även när bilen körs i hybridläge. Fjädringen sväljer ojämnheter på ett bra sätt och bilen är bekväm även på längre motorvägsetapper.
Passat är riktigt rymlig, fram bak och i bagageutrymmet. Större utrymmen än närmsta konkurrenten V60, nästan jämnstort med en V90. De flesta familjer som är fyra-fem personer klarar sig utmärkt med en Passat. Enda anledningen till att åka suv är att du vill åka högre och att det ska vara lättare att stiga in och ur i bilen.
En bra kompromiss mellan elektrisk bil och förbränningsmotor, som även går snålt på långa sträckor. Som tjänstebil går det knappast hitta ett mer ekonomiskt val om du behöver utrymmen till hela familjen. Ett tryggt köp som inte gör dig besviken, men heller ingen nöjesmaskin.
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter