Här är bilen som har gett hela den svenska bilmarknaden en elchock.
Elbilen MG ZS EV kostar bara 1990 kronor per månad.
Vad får du egentligen för så lite pengar? CarUp har testat röda faran från MG som ägs av kinesiska staten.
Visst finns det brister – men kan du stå ut med dem går det inte att åka billigare.
BILTEST ELBIL MG ZS EV. Första intrycket av MG ZS är att det är en ganska ärtig liten suv, även om den står på löjligt små hjul. Trots namnet MG finns inget som helst släktskap med de gamla anrika brittiska sportvagnarna.
När MG gick i konkurs 2007 köptes resterna och varumärket upp av den statsägda kinesiska biltillverkaren SAIC som har anor tillbaka ända sedan Maos dagar. Efter att ha byggt bilar på MG:s gamla plattformar är det i dag elbilar och laddhybrider som gäller.
I över tio års tid har det snackat om Kina ska ta över den europeiska bilmarknaden med nya billiga bilmodeller. Hittills har det inte hänt. Men nu kanske tiden är mogen. Kina skickar hit den superbilliga elbilen MG ZS som kan privatleasas för 1990 kronor i månaden inklusive service och 1000 mil. Billigare går det inte att åka i dag med någon bil i Sverige. Förutom den låga månadskostnaden slipper du tanka dyr bensin och betala hög fordonsskatt tack vare att bilen är helt elektrisk.
Många är misstänksamma mot bilar som är billiga är tillverkade i Kina. Men MG ZS överraskar positivt när jag sätter mig bakom ratten. Kupén är överraskande ombonad för att vara en lågprisbil, rena premiumkänslan jämfört med till exempel Dacia. Materialen är påkostade och trevliga. Allt är snyggt ihopskruvat. Jag sitter ganska skönt både i framstolarna och det rymliga baksätet. Att det är en billig bil avslöjar sig först när jag börjar använda infotainmentystemet och luftkonditioneringen. Många av bilens funktioner via pekskärmen är rena skämtet att sköta och förstå. Att byta radiokanal kan kräva att du kör åt sidan. Temperaturen går inte att ställa in mer än på blått och rött. Irriterande, men det går att leva med.
Ute på vägen är MG ZS en pigg bekantskap. På sportläget brakar den lilla elbilen i väg så att det tjuter i framdäcken. Bilen accelererar piggt ända upp till toppfarten på 150 km/h. De 143 elektriska hästkrafterna och vridmomentet på 335 Nm är fullt tillräckliga och bilen är piggare än de flesta bensinbilar. På småvägar är den rolig att köra om du lägger i sportläget, även om väghållningen är en smula gungig och styrningen lite degig. Det här är en liten suv, och förstås finns det begränsningar i långfärdskomforten på motorvägen. Men MG ZS är inte sämre än bilar som Volkswagen T-Cross eller Ford Puma, nästan lika skön att köra och definitivt tystare tack vare att bilen drivs med en elmotor.
Några svagheter avslöjar sig direkt när jag kör bilen i mörker och fuktig väderlek. Bilens halvljus och helljus är rena skämtet. Lysena är det sämsta jag upplevt i en ny bil på många år. Halvljuset räcker med nöd och näppe till, och det märks knappt att jag slår på hellyset. När det är dimma vill bilens automatik stänga av halvljuset. Vindrutetorkarna har också stora brister. Intervalltorkarna styrs med en regnsensor som lever sitt eget liv. Men den värsta svagheten till vardags är klimatanläggningen. Vindrutan immar ständigt igen även om jag är ensam i bilen, så jag får köra defroster även i sommarväder. Det är snudd på omöjligt att få en behaglig temperatur i bilen, endera blir det för kallt eller för varmt. Vredet som du kan justera mellan blå och röd temperatur verkar inte kopplad till någon termostat.
Många som köper en elbil i dag jagar en lång räckvidd på femtio mil eller mer. MG ZS är inget för dem. Den angivna räckvidden är inte mer än 26 mil, på grund av ett litet batteri på 44,5 kWh. För den som mest planerar att använda bilen till kortare vardagsturer och någon enstaka längre tur räcker det fint. De flesta människor kör trots allt inte längre än några mil till vardags. Under mitt test i sommartemperatur verkar räckvidden vara ungefär som utlovat. Den höga suvkarossen gör dock att bilen slukar rejält med ström när jag kör fortare på motorvägen. Att ladda upp ett tomt batteri till 80 procent ska gå på 40 minuter med snabbladdare.
Trots en hel del missar – MG ZS är absolut ingen dålig bil. Den har några onödigt svaga punkter som taskigt infotainmentsystem, dålig värme, usla lysen och begränsad räckvidd. Den är inte allra bäst på något förutom priset. Men för den låga månadshyran på 2000 kronor i månaden får du en förbluffande bra bil om du inte kör så många mil per år och kan stå ut men en del svagheter och missar. Du kan också köpa bilen för 339 000 kronor innan klimatbonusen på 70 000 kronor. Men hur jag än räknar blir det billigare att privatleasa. Månadskostnaden gör att den är billigare än de minsta småbilarna att ställa på garageuppfarten.
Har du bilen mer som behov än ett intresse är MG ZS värd att titta närmare på. För den som inte kör så mycket eller behöver en miljövänlig och billig andrabil är MG ett förnuftigt alternativ och den billigaste bil du kan köra i dag. Det avspeglar sig både i registrerings- och försäljningsstatistiken. I juni blev MG den mest registrerade bilen (till bilhandlare), och i juli blev bilen den näst mest sålda personbilen (till verkliga personer) i Sverige alla kategorier.
Räkna med att det här bara är början för en ny våg av billiga kinesiska elbilar som kommer att förändra bilmarknaden som vi känner den i dag. Bilar som gör det billigare än någonsin att köra bil för den som inte måste ha sin bil som prestigesymbol eller penisförlängare.
Fakta: MG ZS EV
Biltyp: Helelektrisk suv, framhjulsdrift.
Motor: Elmotor, 143 hk, vridmoment: 335 Nm.
Räckvidd: 261 km, enligt WLTP.
Batteri: 44,5 kWh.
Toppfart: 140-150 km/h.
Acceleration: 0-100 km/h på 8,5 sekunder.
Tjänstevikt: 1607 kg.
Lastvikt: 359 kg.
Mått: Längd: 4314 mm Bredd: 1809 mm Höjd: 1644 mm
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter