Biltest: Hyundai Kona Electric – el-SUV:en som räcker långt

Test Hyundai Kona Electric
Elbilen håller nu på att få sitt definitiva genombrott i Sverige. Var tionde ny bil som säljs i Sverige är helt elektrisk. 
Men många oroar sig för räckvidden. 
Då kan Hyundai Kona Electric vara ett alternativ – CarUp.se har testat elbilen som lovar över 48 mils räckvidd – hur står sig det i verkligheten?

TEST Hyundai Kona Electric. Hajpen växer allt mer kring elbilar. Tesla slår varje dag nya bisarra kursrekord på börsen och nästan varje dag kommer nya elektriska bilmodeller. 

En modell som redan funnits på marknaden ett par år är Hyundai Kona Electric. Bilen väcker inte så stor uppmärksamhet längre och har inte fått de allra största rubrikerna i Sverige, men Kona Electric blir allt populärare bland elbilsköparna. Nästan hälften av alla Kona som säljs är elektriska.

För den som har räckviddsångest lockar det säkert att bilen i reklamen sägs ta sig 48,4 mil på en laddning. Men hur står sig löftena i verkligheten, i svenskt höstrusk och kyla? CarUp gav sig ut på räckviddstest med Kona Electric. 

Interiören är aningen plastig, men allt är väl ihopskruvat och förarmiljön fungerar bra.

Kona är en mindre SUV, eller crossover, som det populärt heter. En biltyp som tar allt större andelar av bilmarknaden. De flesta bilköpare vill i dag sitta lite högre och ha överblick över trafiken, samtidigt som bilen är lättare att kliva in och ur. Hyundai Kona är i storlek ungefär som en Volkswagen Golf. Inga överdådiga och slösaktiga utrymmen, men i vårt test räcker utrymmena för en familj med tre barn och matkassar i bagageutrymmet. Ska du ha in barnvagnar och golfklubbor kan det bli lite trångt i skuffen. 

Ute på vägen är Kona en trevlig bekantskap, utan att bjuda på alltför sportiga och inspirerande köregenskaper. Med det större batteriet gör bilen 0-100 km/h på under åtta sekunder, och det är fullt tilräckligt för all vardagskörning. I praktiken använder du den brutala accelerationen som finns i vissa elbilar mycket sällan. Kona är både tyst och lättkörd i körning i och runt städer med 50- och 70-sträckor. Bilen går bra även på motorväg, men där känns det att bilen är relativt liten. 

När det gäller räckvidden så verkar Kona Electric hålla vad den lovar. I svensk höstkyla lovar bilens räckviddsmätare nästan 470 km, och vid lugnare körning med mest 50- och 70-sträckor stämmer den uppskattade räckvidden fint. När vi kört över 400 km är det fortfarande omkring 50 km kvar på mätaren, sedan får även vi lite räckviddsångest och det är dags att ladda. I motorvägskörning tömmer förstås bilen batteriet lite snabbare. Men få elbilar erbjuder mer räckvidd för pengarna, och flera tester visar att Huyndai är en av de bilmärken som ligger närmast verklig räckvidd i sina siffror. 

Prislappen för varianten med minsta batteriet börjar på 364 900 kr, men då är räckvidden bara 305 km. Lägger du till 35 000 kr får du det större batteriet med 484 km angiven räckvidd. Mycket räckvidd för pengarna, men då hamnar Hyundai Kona ganska nära nya Volkswagen ID.3 i pris, och den matchen blir tuff för Kona, förutom att bilen har några mils längre räckvidd. En liten fördel för Kona är också att den kan ha dragkrok, men bilen får bara dra 300 kg. Ett alternativ är att privatleasa Kona med det större batteriet för 3995 kr, och det finns möjlighet att leasa bilen i bara ett år för dig som inte är helt säker på din elektriska framtid. 

Rejält bagage – om du fäller sätena. Men utrymmet räcker bra till i vanliga fall också.

Totalt sett är Hyundai en trevlig bekantskap, men trots hög räckvidd lite högt prissatt nu när nya konkurrenter dyker upp hela tiden. Men för dig som vill ha en kompakt elektrisk SUV omgående med lång räckvidd är den ett absolut ett alternativ att titta närmare på. Om ett par år kommer 23 nya elbilar från Hyundai och Kia på en helt ny plattform, så det kan vara lockande att vänta på den allra senaste tekniken. 

Hyundai Kona Electric 64 kWh

Pris: 409 900 SEK (64 kWh)
Drivlina: Elmotor, 204 hk, 395 Nm, framhjulsdrift
Acceleration 0-100 km/h: 7,9 sekunder
Toppfart: 167 km/h
Vikt: 1 685 kg
Mått (längd/bredd/höjd): 4180/1800/1570mm