Test: Ctek Njord Go – så bra är portabla laddaren du installerar själv

Funderar du på att skaffa elbil – men drar dig för krånglet med att skaffa laddstation?
Då kan laddaren Ctek Njord Go vara en smart lösning som sparar tid och pengar och kan användas vid flera fastigheter. Laddaren ansluts direkt till ett 16A CEE-uttag. 
CarUp har testat på både elbilar och laddhybrider – laddaren är minst lika smidig som en fast installerad laddare. 

CTEK NJORD GO TEST Fler och fler svenskar skaffar elbil och enligt den senaste registreringstatistiken ökar elbilarna med hisnande 374 procent. Just nu är det extra många nyblivna elbilsägare som letar efter en laddningslösning. Ofta innebär det att du ska köpa en laddbox och sedan hitta en elektriker som kan göra en fast installation av boxen hemma på husväggen. 

Ctek Njord Go är en ny laddningslösning som erbjuder samma fördelar som en fast laddare, men som är enklare att installera och möjlig att ta med till andra fastigheter när du är på resande fot. I likhet med många fasta laddare kan du ladda med 11 kW trefas. 

Till skillnad från en traditionell laddstation behöver du inte ta hjälp av en elektriker för installationen. Den som  har ett 16A CEE-uttag kan plugga in laddaren direkt. Och har du inte ett sådant uttag går det att installera betydligt billigare än vad du monterar en traditionell laddstation för. Njord Go har inbyggd jordfelsbrytare. Laddningshastigheten är tre-fyra gånger snabbare än en laddare som du ansluter till 220 volts schuko-uttag. 
Test Ctek Chargestorm Connected 2

En liten nackdel är att du måste installera en app i telefonen för att kunna använda Njord Go, den saknar helt manöverknappar på själva laddaren. Med en aktiveringskod parar du ihop laddaren och appen. Du kan styra den både via blåtand och wifi. Se bara upp så att telefonen inte går sönder, då kan du hamna i ett läge när du inte kan ladda bilen, om du inte satt laddaren på autostart. Och se till att de andra i hushållet har tillgång till appen, aktiveringskod och inloggning, annars riskerar ni att bli stående med tomt batteri. Och kom ihåg ditt lösenord, appen loggar ut dig med jämna mellanrum och sparar inte lösenordet. 

Med ett reglage i appen kan du kontrollera hur hög laddstyrka laddaren ska använda. Vid lägsta läget på 6A laddar elbilen 4,2 kW på en timme och på 16A laddar bilen omkring 11 kW, vilket tankar en nyare elbil full på 6-7 timmar. Den fungerar bra även för en laddhybrid som laddar fullt på kort tid. Många laddhybrider laddar dock inte med trefas och då förlängs tiden. 

Enligt Ctek ska alla 16A-kontakter klara att brassa på 11 kW med laddstyrka på 16A, men när en elektriker inte kontrollerat ledningarna känns det lite läskigt, särskilt i en sommarstuga med äldre installation. Vårt råd blir att för säkerhets skull låta en elektriker dubbelkolla innan du brassar på fullt. Åtminstone om du har en äldre installation. 

Själva laddaren fungerar precis lika bra som en fast installation. Den kommer med en fast laddsladd på 5 fem meter, vilket kan kännas lite kort. Nätkabeln är på 1,5 meter. 

Laddaren har inbyggda säkerhetsfunktioner såsom jordfelsbrytare och DC-läckagedetektor. I dagsläget går det inte att lastbalansera laddaren med husets övriga förbrukare, så var försiktig innan du brassar på för mycket en riktigt kall vinternatt när till exempel elpatroner i huset kan gå för fullt. 

Den största fördelen med Njord Go är att installationen blir klart billigare än för andra laddare. Med ROT-bidrag är det i regel marknadens billigaste lösning, dessutom slipper du sätta upp ytterligare laddstationer på till exempel stugan eller hemma hos släktingar du besöker ofta. Njord Go har ett rekommenderat pris på 9995 kronor, men går att hitta för under 7000 kronor i de billigaste nätbutikerna. Köper du från och installerar med en behörig elektriker kan du få avdrag för ”grön teknik”, vilket i slutändan ger ett billigare totalpris.
Även laddstationen är i de flesta fall billigare än en fast station, och kan du använda den på flera ställen blir totalekonomin smått oslagbar. 

Betyg : 8 av 10

Specifikationer

  1. Kommer med ett väggfäste med låsbar väggmontering och en krok för kabelhantering.
  2. Typ 2, 16 A/3-fas (11 kW) EV-laddare. 
  3. Anslut enkelt enheten till ditt 400 volts CEE-uttag. 
  4. Uppkopplad via wifi och blåtand. 
  5. Jordefelsbrytare inbyggd i enheten
  6. Justering av laddeffekt görs i appen
  7. Starta, pausa eller stoppa laddningen i appen. 
  8. Se din laddhistorik och exportera datan vi mejl. 
  9. Pris från 6890 kronor. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester