En ny undersökning visar att det kan kosta dig en miljon kronor att åka fast för rattfylleri.
Förutom böter, dyrare försäkring, juridiska kostnader och inkomstbortfall är det dessutom ett av de mest stigmatiserade brotten.
CarUp har provat de testvinnande alkomätarna AlcoSense – är de en billig livförsäkring eller en falsk trygghet?
– Du ska aldrig köra om du känner dig minsta osäker trots att du blåser noll, råder poliskommissarie Hans Nilsson, chef för trafikpolisen i Stockholm.
Under december brukar fler än vanligt åka fast för rattonykterhet och rattfylleri. Många besöker julfester, julbord, julfirande och nyårsfirande där det serveras glögg, öl, vin och snapsar. Att bilen ska förbli parkerad på kvällen är för de flesta en självklarhet. Visserligen har mycket ställts in under coronapandemin, men det är ändå lätt att det kan bli ett glas för mycket.
Det kommer även en dag efter festen, och då kan de vara svårare att veta när du är körbar om du druckit en del kvällen och natten innan.
– Dagen efter är väldigt förrädisk. Många är ute och far tidigt dagen efter festen. De kanske börjar jobba sex-sju på morgonen och då är det fara på färde om du druckit dagen innan, säger Hans Nilsson på trafikpolisen.
Poliskommissariens råd är att låta bilen stå om du känner dig minsta osäker, och inte lita på en alkomätare.
– Är du minsta osäker så ska du avstå helt från att köra. Du ska känna dig helt säker, för det finns inget som kan förlåta om du ställer till det, det är nolltolerans som gäller. Polisens alkoholmätare kalibreras väldigt regelbundet, och det kan vara svårt att veta om en hemmätare visar rätt och är korrekt kalibrerad efter ett tag. Det kan lätt bli en falsk trygghet, säger Hans Nilsson.
En ny brittisk undersökning visar att konskvenserna av rattonykterhet eller rattfylleri kan bli stora, även om olyckan inte är framme. IAM RoadSmart har räknat ut att det ofta kostar omkring en miljon kronor att åka fast. Det handlar om allt från böter, juridiska kostnader, högre bilförsäkringspremier, alternativa transportkostnader till inkomstbortfall.
Är då en alkomätare en falsk trygghet eller en billig livförsäkring? CarUp bestämde sig för att testa och försöka finna svaret. Vi har helt ovetenskapligt provat testvinnande alkomätarna från Alco Sense. Det handlar om tre mätare som det senate året har vunnit alla tester de medverket i, från Aftonbladet till Auto Express, The Sun och och What Car?
Mätarna tycks vara pålitliga och alla tre modeller visar nästan samma testvärden när du blåser i dem vid samma tillfälle. De är lätta att använda och tar inte mycket större plats i fickan än en mobiltelefon. Vi ställde den brittiska grundaren Hunter Abbott mot väggen för att få svar på om mätarna går att lita på. Han grundade det nu testvinnande mätarföretaget efter att han och en vän kört hem dagen efter ett bröllop. Vännen åkte dit för rattonykterhet, det blev en stor tankeställare för Hunter som bestämde sig för att starta ett företag med alkomätare.
– Du kan absolut lita på mätaren. Den är till och med kalibrerad för att aldrig visa en för låg promillehalt, det ska finnas en säkerhetsmarginal, säger Hunter Abbott.
Hur är det här med kalibreringen?
– Det stämmer att alla alkomätare måste kalibreras. Våra mätare larmar när det är dags för kalibrering, sedan får du skicka in dem på återkalibrering.
För CarUp demonstrerar Hunter Abbott hur mätarna testas i laboratorium mot referensutrustning och visar ett värde som vid upprepade tillfällen ligger mycket nära referensvärdet. När CarUp testar mätarna visar en av mätarna vid ett tillfälle noll, medan två andra mätare visar 0,16 promille.
– Det beror på att du låg väldigt nära noll promille, en mätare detekterade ingen alkohol, de två andra detekterade alkohol, men det var egentligen nära noll, men mätarna har en säkerhetsmarginal.
Mätarna finns i tre olika versioner, Excel, Pro och Ultra. Mätarna är snarlika, men den dyrare Ultra tycks ha en snabbare processor. Enligt AlcoSense ska den dyrare Ultra, som kostar 3499 kr också ha samma sensor som många polismyndigheter använder. Många kan klara sig med instegsmätaren för 1699 kr, trots att den kan visa lite mer promille än du faktiskt har. När vi testar de tre mätarna mot varandra visar de nästan samma resultat.
Vad är då vårt slutomdöme? Jo, du verkar kunna lita på de bästa mätarna. Men kör inte när du är trött eller bakfull i alla fall. När det gäller alkohol och bilkörning ska du ha både hängslen och livrem. För du kan aldrig veta helt säkert förrän du fått blåsa i polisens mätare.
Fakta AlcoSense
AlcoSense Excel
Noggrannhet: +0.15‰BAC, -0.00‰BAC
Bränslecell: 64 mm2
Pris: 1699 kr
AlcoSense Pro
Noggrannhet: +0.10‰BAC, -0.00‰BAC
Bränslecell: 121 mm2
Pris: 2500 kr
AlcoSense Ultra
Noggrannhet: +0.07‰BAC, -0.00‰BAC
Bränslecell: 200mm2
Pris: 3499 kr
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter