Teslas nyhet: Låser finesser i bilen efter 8 år om du inte betalar

Tiden då alla finesser som kommer med bilen var gratis att använda är över. Tesla börjar nu ta extra betalt för att kartor, navigation, röststyrning och andra grundläggande funktioner ska fungera efter 8 år. 

Nyligen berättade Carup att BMW börjat sälja prenumerationer på rattvärme och stolsvärme. Hos Tesla ingår än så länge de funktionerna. Men sedan 20 juli fungerar inte alla finesser på bilen under hela dess livstid om inte ägaren betalar extra. 

Tesla skickar inte längre med ”Standard Connectivity” på livstid om bilen beställs efter den 20 juli 2022. Efter åtta år slutar ett antal grundläggande finesser att fungera om inte ägaren betalar extra, något som Teslarati var först att rapportera om. 

– Standard Connectivity ingår utan extra kostnad i 8 år efter det nya fordonets ursprungliga leverans. Vissa fordonsfunktioner med hög dataanvändning kräver minst Standard Connectivity, inklusive kartor, navigering och röstkommandon, skriver tillverkaren på sin svenska hemsida. 

Redan idag måste ägarna betala 99 kronor i månaden för att få Premium Connectivity. Det är bland annat Spotify, Youtube, Karaoke, livekamera och en del andra finesser som ingår i premiumpaketet. 

Tesla uppger att de kommer att underrätta ägare av begagnade fordon när deras standardanslutning upphör att fungera. Något pris för Standard Connectivity har hittills inte meddelats.