Teslas nya galna vinst: Över 100 000 kr per såld bil

Tesla gjorde rekordvinst under första kvartalet i år. Vinsten blev 31 miljarder kronor på tre månader. Tesla tjänar nu 101 000 kronor för varje bil som säljs. 
– Det kan tyckas som att vi kanske är orimliga när det gäller att höja priserna på våra fordon med tanke på att vi hade rekordlönsamhet detta kvartal, men väntelistan för våra fordon är ganska lång, säger Elon Musk.

Tesla levererade rekordmånga bilar under första kvartalet i år, och både vinst och omsättning slog rekord, visar kvartalsrapporten som kom i går kväll. Totalt levererades 310 048 bilar. Omsättningen blev 177 miljarder kronor och vinsten slutade på 31 miljarder kronor. Det betyder att Tesla har en vinstmarginal på 17,5 procent, något andra biltillverkare inte är i närheten av. Vinsten per såld bil blev 101 000 kronor, bara Ferrari tjänar mer per bil. 

En stor anledning till den höjda vinsten är Teslas snabba prisökningar på sina bilar. Under ett investerarsamtal igår uppgav Elon Musk att det beror på inflation. Enligt Elon Musk tar bolaget höjd för kommande inflation. 

– Det kan tyckas som att vi kanske är orimliga när det gäller att höja priserna på våra fordon med tanke på att vi hade rekordlönsamhet detta kvartal, men väntelistan för våra fordon är ganska lång. Och en del av de fordon som folk kommer att beställa, väntelistan sträcker sig till nästa år. Så våra priser på fordon som beställts nu förutser verkligen leverantörs- och logistikkostnadsökningar som vi är medvetna om och tror kommer att ske under de kommande 6 till 12 månaderna.

Tesla och Elon Musk förväntar sig att producera 1,5 miljoner bilar i år, om den höga vinsten fortsätter motsvarar det en vinst på 150 miljarder kronor under året. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester