Teslas nya flygratt kan vara olaglig – skulle du köra 322 km/h med den?

Teslas nya Model S Plaid toppar 322 km/h och gör 0-100 km/h på 2,1 sekunder. 
Den extrema bilen rattas med hjälp av en liten flygplansratt. 
Nu visar det sig att Teslas nya ratt kan vara olaglig. 

Natten mot torsdagen presenterade Tesla uppdaterade versioner av Model S och Model X. Bilarna har fått en lättare exteriör uppgradering med ny front och svarta handtag och lister. Dessutom går det att beställa de extrema varianterna Model S Plaid och Model S Plaid+. Plaid+ har en toppfart på hela 322 km/h, men det som sticker ut mest är accelerationen. 

0-100 km/h går på 2,1 sekunder och kvartsmilen avverkas på under nio sekunder. Det är betydligt snabbare än Koenigseggs senaste och vassaste modeller. 

Men det som verkligen har fått uppmärksamhet är ratten. Den nya avkapade lilla ratten ser ut som något som hämtats från Knight Riders bil KITT eller ett flygplan. Föreställ dig att hålla i den lilla ratten i 320 km/h när bilen får ett kast. 

Nu visar det sig att Teslas nya ratt kan vara olaglig. Amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA kan inte bekräfta att den är tillåten och kommer att kontakta Tesla när de utrett om ratten är laglig. 

– För närvarande kan NHTSA inte avgöra om ratten uppfyller Federal Motor Vehicle Safety Standards. Vi kommer att kontakta biltillverkaren för mer information, uppger myndigheten till Motortrend. Även i EU måste den nya ratten gå igenom typgodkännande, och det är långt ifrån säkert att den godkänns. För säkerhets skull har Tesla varianter av Model S med en traditionell ratt i beredskap. 

Köp din Tesla Model S online

Senaste nytt