Teslas försäljning rasar – aktien faller

Teslas försäljningssiffror för första kvartalet blev en riktig kalldusch. Elbilstillverkaren levererade 386 810 bilar, ett tapp på 8,5 procent mot förra året. Förväntningarna låg på 443 000 bilar och nu rasar aktien på börsen. 

Trots aggressiva prissänkningar så säljer Tesla färre bilar än för ett år sedan. Under första kvartalet i år sjönk leveranserna till 386 810 bilar. Samtidigt producerade Tesla 433 371 bilar, vilket tyder på att ett rejält lager med bilar har byggts upp. Analytikerna hade i genomsnitt förväntat sig leveranser av 443 000 bilar. Minskningen jämfört med första kvartalet 2023 är 8,5 procent. Det är första gången sedan början av pandemin 2020 som Teslas försäljning minskar. Jämfört med sista kvartalet 2023 är tappet drygt 20 procent. 

Trots försäljningsraset höjde Tesla sina priset i slutet av mars. Tesla förklarar delvis det stora tappet med stoppad fabrik och produktionsstart för nya Model 3. 
– Minskningen i volymer berodde delvis på den tidiga fasen av produktionsökningen för den uppdaterade Model 3 vid vår fabrik i Fremont och fabriksstopp till följd av sjöfartsomläggningar orsakade av Röda havets konflikt och en mordbrand vid Gigafactory Berlin, uppger Tesla

De svaga siffrorna fick aktien att falla med sex procent på börsen. Hittills i år har Teslaaktien gått ner med 34 procent. Tesla kvartalsrapport presenteras den 23 april. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester