Teslas avtal: Skadestånd om du säljer bilen vidare

Ägare som säljer sin Tesla Cybertruck vidare kan bli stämda av Tesla. Den som säljer bilen under det första året tvingas godkänna att de ska betala ett skadestånd på 550 000 kronor till Tesla. 
– Tesla kan också vägra att sälja dig några framtida fordon, skriver elbilsföretaget i sitt leveransavtal. 

Den 30 november startar leveranserna av Tesla Cybertruck på ett stort leveransevent på fabriken Giga Texas. Över en miljon människor står i kö för pickupen som tillverkas i rostfritt stål, men Tesla kommer inte kunna leverera mer än ett begränsat antal bilar i början. Nu tar företaget till annorlunda metoder i sina avtal för att hindra ägare från att sälja bilen vidare och tjäna extra pengar. 

Leveransvillkoren i beställningsavtalet för Cybertruck visar att Tesla kommer stämma ägare som väljer att sälja sin bil vidare inom ett år, uppger Fortune. I ett avsnitt som börjar med ”Gäller endast Cybertruck” skriver Tesla så här: 
”Du förstår och erkänner att Cybertrucken först kommer att släppas i begränsad mängd. Du samtycker till att du inte kommer att sälja eller på annat sätt försöka sälja Fordonet inom det första året efter ditt Fordons leveransdatum.”
Uppdatering: Nu ångrar sig Tesla och tar bort avtalet

Leveranserna av Tesla Cybertruck startar 30 november 2023.
Här är den nya avtalstexten.

Den som bryter mot regeln går med på att Tesla kan tvinga dig att betala 50 000 dollar, 550 000 kronor, i skadestånd. Tesla kräver också att Cybertruck-köpare ska godkänna att de aldrig mer får köpa en Tesla om de säljer sin Cybertruck vidare. 

Ägare som ändå måste sälja sin bil vidare på grund av rimliga skäl blir tvungna att sälja den tillbaka till Tesla med avdrag för körda mil. Bara om Tesla vägrar att köpa bilen får du sälja den till tredje part. 

”Om du måste sälja Fordonet inom det första året efter leveransdatumet av någon oförutsedd anledning, och Tesla samtycker till att din anledning garanterar ett undantag från dess policy om ingen återförsäljare, samtycker du till att meddela Tesla skriftligen och ge Tesla rimlig tid att köpa Fordon från dig efter eget gottfinnande och till inköpspriset som anges på ditt slutprisblad minus 0,25 USD/körd mil, rimligt slitage och kostnaden för att reparera fordonet enligt Teslas kosmetiska och mekaniska standarder för begagnade fordon. Om Tesla vägrar att köpa ditt Fordon, får du sedan sälja ditt Fordon vidare till en tredje part efter att ha fått skriftligt medgivande från Tesla.”

Teslas åtgärder ska ses i ljuset att de endast kommer att kunna tillverka 125 000 Cybertruck under det första året, medan över en miljon köpare har reserverat bilen. Tesla hoppas kunna öka produktionen till 250 00 bilar per år från och med 2025. 
Uppdatering: Nu ångrar sig Tesla och tar bort avtalet

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester