Teslas aktie upp 500 procent – Elon Musk kan få 20 miljarder kr i bonus

Elon Musk är mycket nära en bonus på 20 miljarder kr från Tesla. 
Företagets aktie fortsätter att slå bisarra rekord och har gått upp 500 procent på ett år. 
Musk kan vara på god väg att bli världens rikaste man.

Tesla fortsätter sin raketartade uppgång på Nasdaq-börsen. Det verkar inte kunna finnas någon hejd på aktiens uppgång. Jämfört med för ett år sedan är uppgången svindlande 500 procent. Bara senaste månaden har aktien klättrat 54 procent. Det finns inga fundamentala orsaker som gör att Tesla nu är ett av världens mest värdefulla företag. Men många investerare har fått en mer positiv syn på elbilar, Tesla är numera lönsamt och har klarat coronakrisen bra. Börsvärdet har nu passerat Toyota med god marginal och ligger på 2700 miljarder kronor. Dessutom är Tesla på väg in på indexet S&P500 vilket i sig tros driva kursen.

Den största vinnaren på uppgången är vd:n Elon Musk. Han äger redan 21 procent av företaget och hans privata förmögenhet är nu uppe i 700 miljarder kr. Det gör Musk till världens sjunde rikaste man och han har nu passerat Warren Buffet. 

Men det stoppar inte där. Elon Musk har tackat nej till vanlig lön och jobbar enbart med ett optionsavtal som ersättning för jobbet på Tesla. Inom några månader kan han få världens högsta ersättning någonsin från ett företag; 20 miljarder kr i optionsbonus. Det som behöver uppfyllas är att aktiekursen ligger kvar på sin höga nivå så Teslas värde är över 200 miljarder dollar. Dessutom ska företaget gå med vinst under ett år. 

Optionsprogrammet innehåller ytterligare 11 steg som kan att göra Elon Musk till världens rikaste man. Om hela programmet faller ut får Elon Musk omkring 600 miljarder kr i bonus.

 

Köp din tesla online

Senaste nytt