Tesla sänker priserna kraftigt i Kina – nu spås priskrig

Tesla kapar priserna med så mycket som nio procent på sina bilar i Kina. Trots att Elon Musk hävdar att efterfrågan är urstark sänks priserna och bilarna säljs nu med rabatt. Nu förutspås ett priskrig på elbilar i Kina.

I förra veckan kom Tesla med sin kvartalsrapport. Elon Musk var väldigt positiv till efterfrågan och lovade att företaget skulle ha gasen i botten oavsett om det är lågkonjunktur. Nu tvingas elbilstillverkaren att sänka sina priser i Kina med så mycket som nio procent efter att efterfrågan minskat. 

Redan månaden innan hade Tesla börjat med rabatter till köpare i Kina. Enligt Elon Musk är efterfrågan på Teslas bilar så stark att bolaget är tåligt mot recession. Nyheter om prissänkningar är ovanliga i dessa tider av inflation och i Europa och USA syns ännu inga prissänkningar på Teslas bilar. 

Analytiker i Kina varnar nu för att det kan bli priskrig på elbilar, åtminstone i Kina. Efterfrågan på bilar har minskat och konkurrensen från inhemska tillverkaren BYD ökar. De tror nu att fler bilmärken kommer att följa efter. 
– Prissänkningarna understryker det möjliga priskriget som vi har betonat sedan augusti”, säger Shi Ji, analytiker på CMBI, Reuters.

Tesla uppger för Reuters att prissänkningen beror på kapade kostnader och bättre kapacitetsutnyttjande av Shanghai Gigafactory. I Sverige har priserna på Teslas bilar höjts flera gånger det senaste året. Den billigaste modellen av storsäljande Model Y kostar från 689 990 kronor före leveransavgiften på 10 000 kronor. Den som beställer en bil idag i Sverige kan i bästa fall få leverans redan i november. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester