Svensken som utklassar Elon Musk – i lönsamhet

Världens mest lönsamma bilföretag leds av en svensk. Mercedes med Ola Källenius vid ratten kör ifrån Tesla och Elon Musk som halkar ner rejält i lönsamhet efter sina prissänkningar. En ny analys visar att att de traditionella bilföretagen nästan bara tjänar pengar på förbränningsmotorer.

Trots kritik för elbilar som säljer dåligt är Mercedes-Benz världens mest lönsamma bilföretag, visar en ny rankning som EY gjort. Mercedes vinstmarginal under 2023 landade in på 12,8 procent i EBIT-marginal under förra året. Det innebär att 128 000 kronor är ren vinst på en Mercedes för en miljon kronor, även när löner och andra kostnader är betalda. 

Stellantis har lyckats samordna sina 14 bilmärken och kommer in som tvåa på listan med en vinstmarginal på 12,1 procent, BMW är trea med 11,9 procent. Tesla toppade listan när 2022 års resultatet analyserades med en maringal på 16,8 procent. Men märkets prissänkningar har gjort att vinstmarginalen faller till 9,2 procent. Men Tesla tjänar fortfarande mest av alla på elbilar. 

Stora prissänkningar har gjort att Tesla inte längre är lönsammast. De tjänar dock fortfarande mest på elbilar, då de flesta andra märken knappt gör vinster alls på elbilar.

EY:s analys visar att bilindustrins stora vinster nästan enbart kommer från att sälja förbränningsmotorbilar. Det borde vara en väckarklocka att det kommer att dröja åratal innan de traditionella märkena gör några större vinster på elbilar. 

Bilbranschen slog dock försäljnings- vinstrekord under förra året med en total försäljning på två biljoner euro och en sammanlagd vinst på 176 miljarder euro, uppger Handelsblatt. Den genomsnittliga vinstmarginalen ligger på 8,6 procent (EBIT). 

Ett par år under pandemin slutade bilbranschen att sälja på volym och upphörde i stort sett med rabatter. Bristen på bilar var stor och priserna kunde höjas. Men nu är det överkapacitet igen och enligt EY måste tillverkarna erbjuda rabatter för att bli av med sina bilar, något du som bilköpare kan få glädje av. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester