Svensk laddjätte i kollaps – behöll kunders pengar

Laddningsbolaget Eways har installerat 1000-tals laddboxar i Sverige. Nu ser konkursen ut att vara oundviklig. Företaget misstänks ha behållit sina kunders laddpengar. Nu riskerar bostadsrättsföreningar och andra kunder se sina laddpengar brinna inne.

Ett laddkaos är i annalkande.Tingsrätten gav laddjätten Eways chockbeskedet att de inte ska få ytterligare tre månader för att försöka rekonstruera sin verksamhet, skriver Dagens Industri. Eways är en av Nordens ledande aktörer inom laddlösningar. De erbjuder bland annat laddboxar i bostadsrättsföreningars garage och offentliga laddstationer i stadsmiljöer.

Trots att företaget under de första tre månaderna av rekonstruktionen har ökat antalet användare med över 2 400, till totalt 47 000 enligt egna uppgifter, verkar de nu stå inför en sannolik konkurs. Detta kan leda till att deras över 2 000 borgenärer, inklusive cirka 650 bostadsrättsföreningar, får tillbaka väldigt lite eller inget alls, enligt Dagens Industris granskning. 

Det ser mörkt ut för laddningsbolaget Eways efter att deras rekonstruktion dragits in. Foto: Press

Beslutet motiveras med att bolaget haft intäkter som är betydligt lägre än förväntat, orealistiska prognoser för framtiden och avsaknad av externa investerare. Attunda tingsrätt menar att Eways inte har en realistisk chans att lyckas med rekonstruktionen. Företaget ska inte ens ha nått upp till sina egna finansiella mål.

Situationen har väckt stark kritik och frustration bland bostadsrättsföreningar, som ser sig tvingade att hantera både ekonomiska förluster och osäkerheter kring framtida laddlösningar. Eways har samarbetat med cirka 650 bostadsrättsföreningar för att installera laddboxar i garage och parkeringsplatser.

Företaget har fungerat som operatör och hanterat betalningar för elbilsladdning via sin egen app. Enligt upplägget skulle Eways ta en avgift på cirka 10 procent av intäkterna och sedan återbetala resten till bostadsrättsföreningarna vid bestämda intervaller.

Men istället för att följa detta upplägg använde Eways enligt Dagens Industri stora delar av dessa medel för att täcka sina egna skulder och driva verksamheten. Detta resulterade i att föreningarna inte fick de återbetalningar de räknat med. Flera av dessa föreningar riskerar nu att förlora betydande belopp i en eventuell konkurs. I vissa fall handlar det om skulder på över 100 000 kr. Totalt är det 650 bostadsrättsföreningar som kan gå miste om pengar.

Tingsrätten menar att Eways rekonstruktionsplan bygger på skuldnedskrivningar som kräver finansiering från externa aktörer. Något som bolaget inte har lyckats med trots att de uppger att förhandlingar pågår. Skatteverket, som är Eways största borgenär, motsätter sig en förlängning av rekonstruktionen.

Senast den 12 december i år skulle Eways ha betalat omkring 700 000 kr i avgifter till Skatteverket. Det har de misslyckats med. Dessutom har Eways vd Niclas Sahlgrens ägarbolag redan fått sin F-skatt indragen på grund av bristande redovisning och obetalda skatteskulder som överlämnats till Kronofogden.
LÄS MER: