Svensk docent: Rätt att skrota reduktionsplikten – för klimatet

Det är rätt av regeringen att skrota reduktionsplikten som höjer priset på diesel med fem kronor per liter. Det säger en svensk forskare som står bakom en studie som sågar EU:s klimatpolitik. 
– Reduktionsplikten har gjort att utsläppen har dolts i statistiken. Så här tycker jag faktiskt att den nya regeringen gör rätt – även om det är av fel skäl: inte av klimatskäl utan av rent kortsiktiga, ekonomiska, säger docent Stefan Wirsenius vid Chalmers till DN.

Regeringen och Sverigedemokraterna har fått stenhård kritik för att de vill skrota reduktionsplikten från och med 2024. Resultatet kan bli dieselpris som är fem kronor billigare per liter och 50 öre billigare jämfört med bensinpris idag. Men baksidan är koldioxidutsläpp som över en natt höjs med med sex miljoner ton och öka våra totala koldioxidutsläpp med 12 procent. 

Nu får regeringen stöd för åtgärden av en svensk forskare som står bakom en ny klimatanalys i Nature, även om det sker av fel anledning, uppger Dagens Nyheter. EU:s nya stora klimatsatsning Fit for 55 kan fördubbla användningen av bioenergi, något som gör att 20 procent av åkermark och skogsmark kommer gå åt till att odla biobränslen.  Det kommer att göra at kolsänkan minskas och att utsläppen istället höjs, enligt Stefan Wirsenius, docent vid Chalmers.

– En större del av EU:s mat kommer nu att behöva importeras, och bördan för att producera mat för en ökande världsbefolkning skjutas över på omvärlden. Det kommer öka den tropiska avskogningen, minska den biologiska mångfalden och ge ökade utsläpp även i resten av världen, säger Stefan Wirsenius till DN.

Slutsatsen är att mer bioenergi leder till ökade koldioxidutsläpp jämfört med fossila bränslen. En slutsats tvärtemot vad man tidigare ansett. Utsläppen kommer enbart att flytta utomlands om vi använder mer biobränslen, enligt Stefan Wirsenius. Reduktionsplikten är bara ett sätt att lura oss själva och flytta utsläppen. 
– Regelverket bortser ifrån att på marken som exploateras för bioenergi skulle det kunna finnas skog som lagrar in koldioxid, säger Stefan Wirsenius.