Volvo tar fram superlastbil: 96 mil på en laddning

Volvo utvecklar en elektrisk lastbil som kan revolutionera marknaden. De nya lastbilarna ska klara 96 mil på en enda laddning, uppger The Telegraph
– Vi når dit inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Joachim Rosenberg, vd för Volvo Energy.

De längre rutterna har hittills varit mer eller mindre omöjliga för elektriska lastbilar, på grund av att det saknas batterier som kan lagra så mycket energi. Men snart kan det bli ändring på den saken, lovar Volvo. De utvecklar nu ett nytt lastbilsprogram som ska klara 96 mil på en enda laddning, uppger The Telegraph. Lastbilen kan komma att revolutionera fraktbranschen. 

Volvos framtida lastbilar ska få en räckvidd på 96 mil, enligt Joachim Rosenberg, vd för Volvo Energy.

– Vissa lastbilar kör ganska långa sträckor, till exempel 900 till 1 000 kilometer. Som du inte kan nå ännu med de lastbilar som finns – varken från vårt team eller från någon annan. Men vi når dit inom en inte alltför avlägsen framtid. Under de kommande åren kommer detta att hända, säger Joachim Rosenberg, vd för Volvo Energy, till The Guardian. 

Tidigare har många trott att diesellastbilarna är här för att stanna, eller kommer att ersättas med bränsleceller. Enligt Volvos Joachim Rosenberg kommer elektriska lastbilar slå ut de mesta och användas i “mer eller mindre alla transportuppdrag” de kommande åren. Redan idag har Volvo sex elektriska lastbilar. Den nyaste modellen har en räckvidd på 44 mil. Volvos mål är att varannan såld lastbil ska vara eldriven år 2030. De flesta elektriska lastbilar såldes i Schweiz, Norge, Sverige och Nederländerna.

Det kan visa sig att infrastrukturen för laddning är ett större problem än att få fram fordonen. Idag finns det knappt någon infrastuktur alls för att ladda lastbilar. 
– Det finns mindre än 10 höghastighetsladdare tillgängliga för allmänheten över hela Europas kontinent, säger Joachim Rosenberg. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester