Stöldvåg med fult knep: Tar tillbaka pengar från säljarens konto

En stöldvåg har drabbat ägare till fina bilar som är ute till försäljning. Tjuvarna tar över bilen med nycklar med ett fult knep. När bilen sålts försvinner pengarna från köparens konto. 
– Dagen efter hade inga pengar kommit och inga spår hos banken över transaktionen fanns, uppger Larmtjänst om en BMW som stulits.
 

Att stjäla nya bilar blir allt svårare och tjuvarna tar till nya knep. Vissa bilmodeller går att stjäla med hjälp av signalförstärkare som fångar upp signalen från så kallade keyless-nycklar. Men då har tjuven inga nycklar att starta bilen med när den stängts av. Nu har en våg av stölder eller bedrägerier där tjuvarna låtsas köpa fina bilar och försvinner med bil och nycklar uppkommit.

Försäkringsbolagens organisation Larmtjänst rapporterar om flera fall senaste månaden. Tjuvarna stämmer träff med säljaren, låtsas köpa bilen och för över pengar till säljarens konto. Bilägaren ser pengarna i sin bankapp, men dagen efter är de borta. Larmtjänst ber nu om att få tips från den som kan veta något om stölderna eller bedrägerierna.

Den 19 december stämde en bilägare i Askersund träff med en bilköpare som ville köpa hans nästan nya BMW 520D Touring M-Sport årsmodell 2021 som var var värd 450 000 kronor. Köparen hade verkat seriös och skickat bild på sitt körkort och ville provköra bilen. 

– När bilen provkörts och köpet hade överenskommits förde säljaren över summan till säljaren, som kunde se och få bekräftat i sin APP att pengar var på väg varför köparen släpptes iväg med bilen. Dagen efter hade inga pengar kommit och inga spår hos banken över transaktionen fanns, uppger Larmtjänst. 

Lika illa slutade bilaffären för en ägare till en Seat Leon Cupra ST AWD, årsmodell 2020 värd 350 000 kronor. Ägaren bestämde träff med köparen och kontrollerade körkort och andra detaljer om säljaren. Köparen för över pengar dels från sig själv, dels från en släkting för att betala hela köpesumman. Båda överföringarna syns i säljarens bankapp. 
– Båda transaktionerna har stoppats och inga pengar har kommit in på säljarens konto, ”köparen” har gjort sig oanträffbar, uppger Larmtjänst. 
Den stulna bilen var mycket speciell med en avancerad ljudanläggning och optimerad till 400 hästkrafter och 540 Newtonmeter, totalt var den påkostad 180 000 kronor.

Larmtjänst har gått ut med en efterlysning av denna Volvo XC90 värd 675 000 kronor på sin hemsida. Bilen såldes, sedan tog köparna tillbaka pengarna från säljarens konto.

En ägare till en Volvo XC90 B5 AWD R-design från 2022 hade annonserat ut sin bil. Efter jul hör spekulanter av sig och avtalar tid för att köpa bilen. Säljaren gör kontroller av körkort och får in köpesumman, cirka 675 000 kronor på sitt bankkonto. Köparna får nycklarna till bilen och försvinner, och sedan tar de tillbaka pengarna från säljarens konto. Det finns indikationer på att bilen efter stölden har körts till Finland. 

Att sälja sin bil blir uppenbart allt mer riskfyllt och det går inte lita på att pengarna som landat in på ditt konto stannar kvar. För att skydda sig går det att göra upp slutbetalningen hos din bank. En möjlighet är också att ringa din telefonbank och be dem säkerställa att pengarna inte kan tas tillbaka efter överföring. En postväxel på papper kan tyckas gammalmodigt, men är oftast säkrare än en digital överföring som kan stoppas. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester