Statens extra vinst på bränslepriserna: 1 miljon i timmen

Trots att priserna fallit tillbaka något på bensin och diesel – staten gör storvinst på prisrusningen.
Jämfört med priserna vid nyår tjänar staten 700 miljoner kronor i månaden, räknat på dagens prisnivå.
Det motsvarar ungefär en miljon kronor i timmen.

Efter att priserna fallit tillbaka något kostar nu bensinen 21,39 kronor per liter och dieseln ligger på 24,72 kronor per liter. Sedan nyår har bensinen ökat med omkring fyra kronor per liter och dieseln är upp drygt fem kronor. Många svenska bilister, företag och lantbrukare drabbas mycket hårt av den extrema prisrusningen. 

Men det finns en stor vinnare. Den svenska statskassan ökar sina skatteintäkter kraftigt tack vare, eller på grund av, prisrusningen på drivmedel. Miljöskatterna är fasta, men momsintäkterna är prisberoende och har stigit kraftigt sedan nyår. 

På en liter diesel har momsintäkten ökat med drygt en krona per liter, beroende på dagspris. På bensinen är momsvinsten omkring 80 öre per liter. Varje dag säljs, enligt Drivkraft Sverige, ungefär 16,8 miljoner liter diesel och 7,8 miljoner liter bensin. Det innebär att statskassan får 23 miljoner extra i moms varje dag. 

På en månad med höga priser är momsvinsten cirka 700 miljoner kronor, räknat utifrån de dagsaktuella priserna. Regeringen och finansminister Mikael Damberg har meddelat att någon typ av stöd ska komma för de höga bränslepriserna, men förslaget måste snabbutredas för att inte krocka med EU-regler. Mycket talar för att det blir klart under denna vecka.

– Det är verkligen något som prioriteras. Vi har en uppgång på dieselpriserna med nästan en krona om dagen. Det här passerar smärtgränsen för många hushåll och företag, säger finansminister Mikael Damberg till Expressen. 

Senaste nytt