Smockan: Så mycket kan bensinen höjas – varje år

Svenska experter har varnat för en bränslet kan gå upp till 35 kronor per liter. Nu kommer mäktiga tyska ADAC med en ny stor analys. Stora höjningar varje år väntar när EU:s nya utsläppsavgifter slår till – enligt de tyska experterna.

De senaste dagarna har det kommit uttalanden om att bränslepriserna kommer att skjuta i höjden från 2027. Experter har varnat för ett bensinpris på upp emot 35 kronor litern när EU inför utsläppsrätter. Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén har sagt att det kommer slå hårt mot svenska bilförare i form av en “riktig käftsmäll”.  Här kan du läsa mer om faktorerna som påverkar höjningen.

Nu kommer den stora tyska bilistorganisationen ADAC, med miljontals medlemmar, med en ny analys av bränslesmockan som väntar alla bilister i Europa som kör på bensin och diesel. De förutspår att priset kommer att öka med två kronor varje år från 2027. För den som tankar 50 liter kan det innebära en hundralapp dyrare per tankning – varje år. ADAC kräver att bilisterna kompenseras.

Enligt de tyska experterna kan vi vänta oss stora höjningar varje år, med start om knappt två år.

– Eftersom många fortfarande inte kan byta till alternativ till bilar, till elektrisk mobilitet eller klimatneutrala bränslen måste politikerna på ett tillförlitligt och effektivt sätt dämpa det stigande CO2-priset från 2027 och framåt, säger ADAC:s ordförande Christian Reinicke.

Orsaken bakom den väntande bränslesmockan är en ny EU-lag som gör det dyrare att släppa ut koldioxid. ADAC, som är Tysklands största bilorganisation med över 21 miljoner medlemmar, varnar nu för att bilägare kan drabbas hårt av de kommande prishöjningarna. Organisationen arbetar för bilisters rättigheter och informerar om hur politiska beslut påverkar trafikanter.

Hittills har bara fabriker och energibolag behövt betala för sina utsläpp, men från 2027 gäller det även transportsektorn. Företagen som säljer bensin och diesel måste då köpa utsläppsrätter, och den kostnaden väntas föras vidare till konsumenterna.

För bilägare som pendlar långt kan detta bli en rejäl ekonomisk smäll. Tanken med lagen är att få fler att välja elbilar eller mer bränslesnåla alternativ. Men många experter menar att politiker måste hitta sätt att hjälpa de som inte har möjlighet att byta bil. Exakt hur mycket priserna kommer att stiga beror på marknaden, men en sak är säker – bränslet kommer att bli dyrare.
LÄS MER: