Skrällen: Så snabb blir en Tesla utan kaross

Hur mycket snabbare blir en Tesla om man lättar den? En Youtubekanal strippade av en Model 3 Performance på alla ”onödiga delar” och chockas över resultatet. 
– Det här är helt galet, säger de. 

Många elbilar är ganska tunga, men det har sagts att vikten inte betyder så mycket för prestandan. Men ett experiment som youtubekanalen B is for Build har gjort att antagandet nog är fel. 

De tar en Tesla Model 3 och strippar av bilen på allt som inte behövs för att köra bilen. De plockar bort hela karossen, allt från dörrar, motorhuv, skärmar, belysning och inredning ryker all världens väg. Det enda som blir kvar är i stort sett chassit och förarstolen med B-stolpe för att fästa säkerhetsbältet. 
– Vi lossade bokstavligen allt annat som går att skruva loss från  den här bilen för att se hur mycket snabbare den blir, berättar de under den märkliga operationen, berättar de. 

Innan de testat den avskalade Teslan gissar flera medlemmar i teamet att den bortplockade vikten ska ha måttlig inverkan på accelerationen. Någon tror till och med att prestandan inte ska påverkas alla. Men det visar sig att de har helt fel. 

Innan karossen och alla delar plockas bort från bilen gör den 0-96 km/h (0-60 mph) på 3,56 sekunder, vilket är lite långsammare än Teslas uppgifter om 3,1 sekunder. Efter testet gör bilen om samma sprint på 2,46 sekunder, en kapning på hela 11 tiondelar. Som jämförelse gör en Tesla Model S Plaid samma sprint på strax under två sekunder på den dragrace-banan, under helt perfekt förhållanden. 

– Det är helt sjukt den blev en hel sekund snabbare upp till 60 mph genom att ta bort hela karossen. Det är helt galet. Tänk om vi skulle ta av karossen på en Tesla Plaid, säger youtubern. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester