Skattesmäll på 500 kr / mån från nyår för den som har elbil eller laddhybrid

Den som kör en miljövänlig tjänstebil får räkna med en rejäl skattehöjning redan från nyår.
Regeringen bekräftar för CarUp att miljöbilsrabatten på 10 000 kr tas bort på alla bilar från och med nyårsafton.
– Den tas bort för alla förmånsbilar efter 31 december i år, säger Frida Färlin, pressekreterare hos finansmarknadsminister Per Bolund.

Test Tesla Model Y – så bra är den

Skatten på förmånsbilar, eller tjänstebilar som många säger, håller på att få en rejäl översyn. Redan vid nyår går den tillfälliga miljöbilsnedsättningen av förmånsvärdet ut. Det innebär att ett avdrag på 40 procent av förmånsvärdet eller max 10 000 kr får göras. Något som har sparat in rejält med skatt för den som kör en elbil eller laddhybrid. 

Efter flera turer fram och tillbaka hos Finansdepartementet och Skatteverket får CarUp till slut bekräftat att nedsättningen kommer att försvinna helt för alla elbilar, laddhybrider och gasbilar redan vid nyår. Det gäller såväl bilar som redan är uttagna i trafik och bilar som köps efter nyår.

– Den tillfälliga nedsättningen tas bort för förmånsbilar efter 31 december i år. Att den tidsbegränsade nedsättningen enligt nuvarande regelverk upphör vid årsskiftet gäller alla förmånsbilar, dvs. såväl befintlig flotta som nyköpta förmånsbilar efter årsskiftet. Detta följer av befintligt regelverk och påverkas inte av förslaget om justerad schablonberäkning som aviserades i budgetpropositionen. Skatteverket har alltså rätt i att den slopade tidsbegränsade nedsättningen gäller för alla bilar., säger Frida Färlin hos finansmarknadsminister Per Bolund. 

Det innebär alltså att alla som kör en elbil, gasbil eller laddhybrid för en skattehöjning på 400-500 kr i månaden. Om du har bilen i tre år blir det sammanlagt cirka 18 000 kr i ytterligare skatt.

LÄS MER: ELBILEN FÅR EN SKATTEHÖJNING PÅ 67% PÅ SEX MÅNADER

Däremot blir regeln om att elbilar och laddhybrider räknas ner till närmaste jämförbara bensin- eller diesebil kvar. Det gör att du inte behöver betala fullt förmånsvärde. Regeringen bekräftar att den regeln blir kvar. 

– Den permanenta nedsättningen där värdet av miljöbil sätts ned till närmaste konventionella bil finns kvar, säger Frida Färlin.

En större förändring av hur förmånsvärdena beräknas ska göras från 1 juli nästa år. Det har talats om en generell höjning av förmånsvärdena på 25 procent. Förslaget bereds just nu av finansdepartementet. Den som hinner köpa en ny tjänstebil innan 1 juli kommer kunna få den gamla låga skatten. Finansdepartementets nya besked kan säkert skapa en ny rusning till landets bilhallar.

– Förslaget om justerad schablonberäkning föreslås träda ikraft 1 juli 2021 och gäller endast bilar som tas i trafik för första gången fr o m 1 juli 2021, säger Frida Färlin.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester