Ska chocka bilmarknaden: ”Kia EV6 kan bli Sveriges mest sålda elbil”

Här är nya elbilen som kan ruska om hela den svenska bilmarknaden. 
Suven Kia EV6 har Sverigepremiär – bilen laddar lika snabbt som en Porsche – men kostar som en Volkswagen. 
– Den kan bli Sveriges mest sålda elbil, säger Peter Himmer, vd för Kia i Sverige. 

Kias svenske vd Peter Himmer. Foto: Maths Nilsson

Kia premiärvisar nu sin nya stora stolhet för den svenska marknaden. Elbilen Kia EV6 visas coronasäkert upp av en stolt Sverigeledning på eleganta Villa Elfvik på Lidingö. 

– Det är en mycket viktig lansering för Kia i Sverige. Det här kommer att bli vår mest sålda elbil. Vi har redan sålt 60 procent av vår tilldelning, inom några veckor är den slutsåld för hela 2021. Det är ett otroligt stort intresse för bilen, säger vd Peter Himmer. 

Kia har redan blivit det största märket för privatpersoner i Sverige. Med nya EV6 sker en viktig inbrytning på tjänstebilsmarknaden. Peter Himmer sticker ut hakan rejält och hoppas att bilen ska peta ner både Volkswagen och Tesla från elbilstoppen. 

– Jag tror inte att den bara blir Kias mest sålda elbilsmodell, den har goda förutsättningar att bli Sverige mest sålda elbil framöver. Den har teknik med 800 voltsladdning som ligger före konkurrenterna, utan att den kostar mer, säger Peter Himmer. 

Vad är då det första intrycket av själva bilen? Det första som slår mig är att taklinjen och vindrutan påminner om Saab sista 9-5-modell och Koenigsegg. Karossen är lika hög som en suv, men bilen är snarare en rejält stor halvkombi, som en ultramodern Saab 900 på steroider. Bilen är elegantare än någon annan Kia jag sett tidigare, och väldigt futuristisk med sin djärva design. Bakblinkersena är gömda i en kromdekoration under lysrampen som går över hela bilen. Dörrhandtagen är nersänkta i karossen och kommer ut när du närmar dig bilen. Fast det fungerar inte ännu på denna förseriebil. 

Men det är under skalet det verkligen har hänt grejer. EV6 har gigantiska innerutrymmen. Baksätet är slösaktigt stort och ingen kommer kunna klaga på benutrymmet, inte ens basketspelare. Bagaget är väl tilltaget och rymmer hela familjens bagage, eller flera golfbaggar. Materialvalen och finishen har tagit ett par kliv framåt jämfört med vad jag är van med från Kia. Förarmiljön är riktigt modern med två skärmar, men några knappar med snabbval finns kvar. Sätena går att fälla bakåt för viloläge när du laddar bilen. Vid en första anblick verkar det minst lika bra som i Volkswagen ID.4, och nästan lika flott i som i Skoda Enyaq. Det känns väldigt lovande, utan att ha fått prova bilen i trafik. 

Men det är när det gäller tekniken EV6 verkligen briljerar och lämnar många konkurrenter på efterkälken. Bilen har lika snabb laddning som en Porsche Taycan. Men så har Kia också fått hjälp av Rimac med utvecklingen, samma företag som hjälpt till med Porsche Taycan. 800V ultrasnabb laddning från 10 till 80 procent på bara 18 minuter; 100 km på mindre än 4,5 minuter. Den som vill åka fort kan välja sportmodellen EV6 GT som gör 0 – 100 km/h på 3,5 sekunder och har en toppfart 260 km/h.

Den mer vardagliga versionen av Kia EV6 har en bakre elmotor på 168 kW (229 hk) och för den fyrhjulsdrivna versionen även en elmotor som driver på framhjulen, totalt 239 kW (325 hk).

Toppmodellen Kia EV6 GT har dubbla motorer (AWD) på 430 kW och 740 Nm i maximalt vridmoment.  I Sverige erbjuds det större av två batterialternativ, long-range 77,4 kWh. 

Förbokningarna av EV6 är redan i gång, och enligt Kia går bilen åt som smör. Den som vill säkra ett exemplar tidigt måste beställa inom ett par veckor, sedan är bilen slut för i år. 


Det är en ovanligt bred bil. De exteriöra måtten, längd-bredd-höjd är 4 680 mm, 1 880 mm och 1 550 mm (GT 1 545 mm). Axelavståndet på 2 900 mm gör att innerutrymmena är jämförbara med en rymlig mellanklass-suv. Bagageutrymmet är på 520 liter (VDA) eller 1 300 liter med baksätet fällt. 

Som dragbil har Kia EV6 en kapacitet på 1 600 kg i släpvagnsvikt.

EV6 är utrustad med energiåtervinnande teknik för att maximera räckvidden. Detta inkluderar Kias nya värmepump, som leder bort spillvärme från bilens kylvätskesystem. Det säkerställer att bilen vid sju minusgrader kan uppnå 80 procent av räckvidden som skulle vara möjlig vid plus 25 grader.

Svenska priser
Kia EV6 (2WD, 229 hk) 569 900 kr
Kia EV6 GT Line (AWD, 325 hk) 674 700 kr
Kia EV6 GT (AWD, 584 hk) 749 600 kr
(Priser före klimatbonus på 70 000 kr)