Sista svenska kommunen där det inte sålts en enda elbil

Det finns en enda svensk kommun utan elbilar. I Dorotea i Västerbotten har inte en enda invånare övergivit sin bensin- eller dieselbil. Trots att Tesla satt upp en snabbladdare mitt i byn har det inte sålts en enda elbil.
I flera andra norrländska kommuner finns bara ett fåtal elbilar. 

Fortfarande finns det gott om svenskar som aldrig skulle kunna tänka sig att köpa en elbil. Vissa är också starkt emot övergången till elbilar, det visar läsarmejlen som Carup får. Den som har en aversion mot elbilar bör kanske överväga att flytta till Dorotea – den sista elbilsfria platsen i Sverige. 

En granskning som SCB och Trafikanalys har gjort visar att Dorotea är den enda kommun i Sverige där det inte sålts en enda elbil, någonsin. Invånarna föredrar istället att köra fyrhjulsdrivna bilar med bensin- eller dieseldrift. Enligt utredarna beror frånvaron av elbilar på att det säljs så få bilar, det bor inte mer än 2400 invånare i Dorotea. 

Världens biltillverkare testar sina elbilar i Arjeplog – men de har inte frälst kommunens egna invånare. Foto: BMW

– Där köptes det bara sju nya bilar förra året. Även om det är en liten kommun var det utmärkande få bilar, och då blir möjligheten att skaffa en elbil ganska liten, säger Mikael Levin, utredare på Trafikanalys till SVT.

De som bor i Dorotea kan inte skylla på brist på laddningsmöjligheter. De flesta invånare bor i villa och kan enkelt installera en laddstation. Det finns dessutom flera laddstationer, bland annat har Tesla en Supercharger-anläggning på Parkgatan. Även InCharge har satt upp en anläggning med snabbladdare på Storgatan i Dorotea.

– Laddarna har dock bara funnits ett år eller så. Tänker man på att köpa en ny bil i framtiden så har man egentligen inte haft jättelänge på sig att reagera trots att laddinfrastrukturen finns, säger Mikael Levin.

I flera andra norrländska kommuner är det riktigt glest mellan elbilarna. I Sorsele har det bara sålts tre elektriska bilar. I Arjeplog vintertestar hela Europas bilindustri sina nya elbilar. Men invånarna själva är svårflörtade, bara sju elbilar har sålts. Värmländska Munkfors är den enda sydligare kommunen på listan, där finns det elva elbilar. 

Kommunerna med minst antal elbilar

Dorotea: 0
Sorsele: 3
Arjeplog: 7
Malå: 12
Munkfors: 11
Åsele: 13
Kalix: 13
Gällivare: 14
Bjurholm: 17
Flest elbilar i landet finns i Stockholms kommun: 28 663 stycken.

Källa: SVT, siffror från 2022 hämtade från SCB och Trafikanalys.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester