Sean Connerys egen Aston Martin DB5 – nu säljs stjärnans drömbil

Sean Connery köpte sin Aston Martin först när han var 88 år gammal. Han lät lacka om den för att den skulle se ut som James Bonds bil. Nu säljs bilen på auktion. 

Det dröjde ända till 2018 innan Sean Connery fick en egen Aston Martin. Han köpte bilen efter att hans barn föreslagit det, och lät direkt lacka om den till samma silverkulör som i Goldfinger. Det är den enda Aston Martin James Bond-skådespelaren ägt. Bilen hade dock inget katapultsäte, maskingevär eller rökmaskin. 

– Pappa brukade prata om att äga sin egen DB5, utan någon annan anledning än att han älskade bilen. Han berättade för mig att att köra filmbilarna, alla lastade med prylar, särskilt maskingevären i fronten, gjorde bilen riktigt tung fram och att svänga i låg hastighet var en herkulisk uppgift, så att köra utan prylar var en fröjd! Han älskade hur välbalanserad den var. Pappa sa också att han skulle ha behållit utkastarsätet. Jag frågade inte vem för, säger sonen Jason Connery till Broad Arrow som säljer bilen.

Det tog lång tid innan Sean Connery hittade en Aston Martin från 1964 i perfekt skick. Bilen var svart, men den detaljen gick att ordna. Men skådespelaren hann knappt njuta av bilen som han hade vid sin bostad i Schweiz. 

– Tyvärr när han blev äldre blev det svårt att resa, särskilt till Europa, och sedan slog coviden till. Du vet, tyvärr fick han aldrig riktigt njuta av bilen som han hade köpt, säger sonen Jason Connery till CNN. 

Bilen säljs på Broad Arrows augustauktion i Monterey, Kalifornien, överskottet går till välgörenhet via Sean Connery Philanthropy Fund. Bilen som har en sexcylindrig motor på 286 hästkrafter tros gå för mellan 14 och 18 miljoner kronor.