Schweiz inför skatt och tull på elbilar: ”Svart dag”

I ett mycket kontroversiellt beslut tar nu Schweiz bort alla fördelar för elbilar. Alla elektriska fordon beläggs nu med skatt och tull då undantagen nu anses onödiga.
– En svart dag för elbilar, säger Peter Grünenfelder, vd för Auto SwIss.

Flera europeiska länder, däribland Sverige, har tagit bort bidragen till den som köper en elbil. I ett nytt beslut väljer nu Schweiz att gå betydligt längre. Det schweiziska federala rådet meddelar i ett  pressmeddelande att elbilar från och med 1 januari 2024 får samma skatter som bilar med förbränningsmotorer. Dessutom får elbilarna en importtull på 4%, i likhet med resten av fordonen. 

– Förbundsrådet anser att tullbefrielsen som ett incitament inte längre är nödvändig, med tanke på den kraftiga ökningen av andelen elfordon av den totala bilimporten och priskonvergensen, skriver rådet i pressmeddelandet.

Elbilarnas andel har sexdubblats i Schweiz mellan 2018 och 2022, från 8000 till 45 000. Under första halvåret i år såldes det 30 400 elbilar, vilket är en uppgång på 66 procent. Det har fått skatterna från bilar att gå ner kraftigt i Schweiz. Regeringen hoppas nu att elbilsskatterna ska ta 23-35 miljarder kronor fram till 2030.

Förändringen har väckt skarpa protester hos bilbranschen i landet. 
– Det är en svart dag för elektrisk mobilitet i Schweiz, det står i skarp kontrast till målen för CO2-minskning för nya fordon som satts av samma regering, säger Peter Grünenfelder, vd för Auto Swiss, enligt Bloomberg.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester