Säljer råaste Saab-modellen någonsin: ”Brutal körmaskin”

Saab 9-3 Turbo X var den snabbaste Saaben någonsin när den kom 2008. Modellen var också Saabs första fyrhjulsdrivna någonsin – och en hyllning till den första turbomodellen. Nu säljs en av endast 175 svensksålda bilar av prestandamodellen.
– Chans att förvärva en framtida samlarbil och brutal körmaskin, skriver Bidders Highway.

Saab 9-3 Turbo X visades för första gången på Frankfurts bilsalong hösten 2007. Bilen hade tagits fram för att fira att Saab tillverkat turboladdade motorer i 30 år. Det var också den första Saaben med fyrhjulsdrift. Från början kallades bilen Black Turbo, men innan lansering bytte den namn till Turbo X. 

Bilen fanns bara i den flygplansinspirerade färgen Jet Black och helsvart skinninredning. Det tillverkades inte mer än 2000 bilar, varav endast 175 exemplar såldes på den svenska hemmamarknaden. 

Att turbojubileet firades med en sexcylindrig motor var måhända märkligt, men Saab 9-3 Turbo X var en mycket potent bil. Den hade en turboladdad V6:a med 280 hästkrafter och ett vridmoment på hela 400 Newtonmeter. Accelerationen var snabba 5,7 sekunder upp till 100 km/h. 

Nu säljs ett mycket fint exemplar av den ovanliga prestanda-Saaben i Sverige. Bidders Highway bjuder ut en Turbo X som rullat mindre än 9000 mil på 15 år. 
– En mycket eftertraktad och unik modell, nu finns tillfället att köpa vad som tros vara en av de finaste i landet med få mil, riktigt fin historik och i toppskick. SAAB marknaden har tagit en positiv utveckling uppåt och dessa limiterade modeller kommer bara att öka så ta chansen att förvärva en framtida samlarbil och brutal körmaskin! 

Priserna på Turbo X är betydligt högre än på en vanlig 9-3 Turbo XWD. Köparna får bland annat en uange laddtrycksmätarnål inspirerad av Saab 900 Turbo, matt titanfärg på grill, bagageluckelist och runt dimljus och speciella Turbo X-fälgar på 19 tum. De rombformade avgaspiporna sägs också vara speciella för modellen. När bilen startas visas texten “Ready for Take-Off” i instrumentpanelen.

– Förmodligen av de finaste Turbo X i Sverige, Jet Black lacken är i mycket bra skick med endast någon enstaka stenskott och nåt mindre repa/märke under främre frontspoiler (se bilder). Bilen har tagits väl hand om under åren och det finns inga karosskador noterade och totalt sett i toppskick, uppger Bidders Highway

Fakta SAAB 9-3 TURBO X

Nypris 2008: 364 900 kronor.
Mått, cm: L 464/B 176/H 147. Kombi L 465.
Motor: Turbomatad V6:a på 2,8 liter. 280 hk vid 5 500 v/min. Vridmoment 400 Nm mellan 2 150 och 4 500 v/min.
Kraftöverföring: Automatlåda och fyrhjulsdrift från Haldex.
Prestanda: 0–100 km/tim på 5,6 sekunder. Toppfart 250 km/tim.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester